Jeltsin zet geheime dienst in tegen mafia

MOSKOU, 11 JUNI. President Jeltsin van Rusland heeft de geheime dienst en de binnenlandse strijdkrachten opdracht gegeven de georganiseerde misdaad tot in de hoogste regionen van de staatsmacht te gaan bestrijden. Ze worden binnenkort met speciale volmachten uitgerust. Bij een eventueel falen zullen chef Stepasjin van de federale contraspionagedienst (de voormalige KGB) en minister Jerin van binnenlandse zaken persoonlijk verantwoordelijk worden gesteld, aldus Jeltsin.

Volgens Jeltsin moet Rusland bevrijd worden van het “misdadige vuil” dat zich van het land heeft meester gemaakt. De mafia is inmiddels doorgedrongen tot de top van de regering en het bedrijfsleven, gaf president gisteren toe op een persconferentie in Moskou. Economie en politiek moeten nu “gezuiverd” worden. Maar Jeltsin ontkende expliciet dat hij zelf premier Tsjernomyrdin zou willen ontslaan. In Moskou circuleert al enige tijd het gerucht dat hij Tsjernomyrdin zou willen vervangen door Skokov, voormalig secretaris van de nationale Veiligheidsraad.

Jeltsin presenteerde zijn aanval op de mafia aan het eind van een geweldadige week. Alleen al afgelopen woensdag werden in de Russische hoofdstad twee bomaanslagen gepleegd op ondernemers. Bijna dagelijks worden zakenlieden vermoord in opdracht van concurrenten of bendes die op die manier protectiegelden proberen af te dwingen.