Jacco Eltingh wordt niet bedrogen door een slecht voorgevoel

ROSMALEN, 11 JUNI. In het achterhoofd had Eltingh er al rekening mee gehouden. Maar iedereen die hij er tijdens het vijfde grastennistoernooi van Rosmalen, mee lastig had gevallen, had tegen het voorhoofd getikt. Toch werd zijn angstige voorgevoel bewaarheid. Eltingh, die deze week doordrong tot de top-50, verloor met 7-6 6-3 van David Adams, 202e op de wereldranglijst en via de kwalificaties doorgedrongen tot het hoofdtoernooi.

Richard Krajicek bereikte voor het eerst in zijn vierde optreden in Rosmalen de halve eindstrijd. Driemaal eerder was het voor hem na de kwartfinales voorbij. Krajicek won met 6-4 6-2 van de Oostenrijker Antonitsch, die donderdag Schalken had uitgeschakeld.

Een echte test was het voor Krajicek, die eerder weinig problemen had met Renzenbrink en Pereira, opnieuw niet. Dat kwam echter vooral omdat de Hagenaar zijn Oostenrijkse tegenstander weinig hoop op beter gunde, al was hij het daar in alle bescheidenheid niet helemaal mee eens. “Antonitsch gaf het vrij snel op. Hij had blijkbaar genoeg van Nederland gezien en wilde voor de bui binnen zijn.”

Met het gezicht op onweer kwam Eltingh van de baan af. “Dit is het ergste van het ergste. Ik heb er op de baan geen moment aan getwijfeld dat ik de partij zou gaan winnen. Tot 7-6 5-3 en 40-0 aan toe. Tegen deze knakker kon ik gewoon niet verliezen.”

De altijd aardige Eltingh viel even uit zijn rol. Het respect voor tegenstander Adams, die tot vrijdag alleen in het dubbelspel internationaal meekon, was verdwenen. Toch was hij bang geweest voor diens kwaliteiten. Adams had Rosmalen in de eerste ronde beroofd van publiekstrekker Volkov.

“Ik heb de neiging al vooruit te kijken naar een halve finale tegen Masur of Braasch. Omdat dat aansprekende namen zijn”, bekende Eltingh na zijn overwinning in de tweede ronde tegen Wibier. “Maar die Adams is lekker ingespeeld in het kwalificatietoernooi en heeft vervolgens nog twee goede overwinningen geboekt. Die mag ik eigenlijk niet onderschatten.”

Met onderschatting had Eltinghs verlies van de door regenbuien lang gerekte vrijdag niets te maken. “Ik houd er niet van het domme pech te noemen, maar je hebt van die dagen dat alle ballen verkeerd vallen.”

Eltingh domineerde, maakte in elke servicegame van Adams tenminste twee punten, en haalde elke eigen opslag eenvoudig binnen. Behalve in de vierde game van de tweede set. “Twee dubbelfouten en een stomme volley. Door die drie punten kan ik het geen domme pech noemen. Dit was het slechtste verlies in drie, vier jaar”, verzuchtte Eltingh.

“Dit was de mooiste overwinning in mijn profloopbaan”, zei de 24-jarige Adams, die tot dusver slechts geld verdiende aan de zijde van de Rus Olhovsky met wie hij de vierde plaats op de dubbel-wereldranglijst bezet. (ANP)