HOLLANDSE LAMSSATÉS

Het aantal schapen in Nederland is niet gering: 1,9 miljoen. Toch wordt er in ons land bedroevend en belachelijk weinig Hollands lamsvlees gegeten: slechts 1,2 kilo per hoofd van de bevolking per jaar. De Nederlandse schapenhouder moet het dus vooral van de export hebben. Nederland exporteert zowel levende schapen en lammeren als puur vlees naar landen waar lamsvlees regelmatig op het menu staat. Vooral in Frankrijk zijn ze dol op Hollands lamsvlees, en ook België, Luxemburg en Italië staan bovenaan de exportlijst. In de maanden mei tot en met november is het Hollands lamsvlees, dat zachter en subtieler van smaak is dan het hier geïmporteerde Australische of Nieuw-Zeelandse lamsvlees, op zijn best. Voor mensen die nog aan lamsvlees moeten wennen een eenvoudig recept voor 4 à 6 personen:

1000 gram lamslapjes

1 ui

1 teen knoflook

50 gram groene ingemaakte pepertjes

2 theelepels kerriepoeder

2 theelepels sambal

2 eetlepels zonnebloemolie

zout en peper

Roer de uitgeperste teen knoflook, kerriepoeder, sambal en olie door elkaar. Snijd het vlees in blokjes. Schep het vlees door het olie-kruidenmengsel en laat het enkele uren op een koele plaats marineren. Rijg het vlees aan satépennen of -stokjes. Leg als er houten stokjes gebruikt worden deze stokjes een uur in water. Dan verbranden ze niet tijdens het grillen. Grill de satés in de oven, op een grillpan of de barbecue. Het vlees moet niet al te gaar, maar van binnen nog roze van kleur zijn. Serveer bij deze satés gesnipperde rauwe ui en groene pepertjes, die onder andere op de markt bij de olijvenkraam te koop zijn.

    • Anne Scheepmaker