Het is weer tijd voor Kof-fie-kof-fie-tijd!

Afgelopen week dacht ik op de Nederlandse televisie een man gezien te hebben die, gezeten aan een tafeltje, met mes en vork enkele paardedrollen verorberde. De drollen waren kort tevoren, dampend en wel, door de goedlachse presentator buiten bij een paard - ogenschijnlijk het enige normale wezen in het programma - opgeschept.

Ook meende ik in ditzelfde programma een man te ontwaren die een glas met zijn eigen urine triomfantelijk opdronk. Verder was er nog een man die een condoom opblies en over zijn hoofd trok. Het scheen in dit programma te gaan om de uitverkiezing van 'de leukste gek' van Nederland. Ten slotte viel de keus op Dolf Brouwers, die altijd wat zielige man, die nog steeds leuk loopt te doen met de grapjes, stembuiginkjes en gebaartjes die iemand anders twintig jaar geleden voor hem bedacht heeft.

Nogmaals, ik dacht dit alles gezien te hebben, en ik meende zelfs te weten dat het in het onvolprezen programma Spijkertijd van de onvolprezen presentator Jack Spijkerman was.

Maar ik moet me vergist hebben.

Elke keer dat ik de afgelopen dagen mensen probeerde uit te leggen wat ik gezien had, stuitte ik op zo'n ongelovige nou-moet-je-niet-overdrijven blik.

“Maak het niet erger dan het is”, adviseerde iemand mij. “Geef die Nederlandse tv nou niet overàl de schuld van.”

“Je gebruikt toch niet onder het kijken?” informeerde een ander. “Nou ja, van te veel tv-kijken ga je misschien óók hallucineren”, probeerde hij.

We besloten het op het laatste te houden. En ik bied de VARA dan ook bij deze mijn verontschuldigingen aan voor mijn ongefundeerde, beledigende veronderstelling dat zij de omroep was die deze triefel uitzond.

Iets waarvan ik zeker weet - hoewel - dat ik het wèl gezien heb, meermalen zelfs, is het programma Koffietijd ! van RTL 4. Een ontzettend Nederlands programma, evenals sommige programma's van de VARA trouwens.

Op de Nederlandse televisie gebeuren soms dingen die alleen op de Nederlandse televisie kunnen gebeuren. Als je een buitenlander een beetje wegwijs wilt maken in Nederland, zet hem dan eerst een paar daagjes voor de buis. Begin de week met Koffietijd !, en eindig met EO's Henk Binnendijk terwijl hij zwaar hijgend het verdriet van Viola Holt berijdt onder het mompelen van pseudo-religieuze bezweringen: “Als er nu geen camera's waren, Viola, zou ik dan dieper tot je kunnen doordringen?” (“Jazeker, Henk, je zou niet de eerste wezen.”)

Koffietijd ! is vooral een verschrikkelijk gezellig programma. Volgens mij is het het gezelligste programma dat ooit door de Nederlandse televisie is uitgezonden. Ik vrees ook dat er nooit meer een nòg gezelliger programma gemaakt kan worden.

Het begint al met die onovertrefbare jingle, waarvan de tekst zo ongeveer luidt: “Het is kof-fie-tijd, voor jou en dat weet je, lekker gezellig tijd voor jezelf, steeds iedere morgen de zon in je huis, lekker geborgen thuis voor de buis, kof-fie-kof-fie-tijd.”

Elke morgen tussen tien en elf. Presentatie door Mireille Bekooij en de àllergezelligste presentator - onverwoestbaar in zijn soort - van Nederland: Hans van Willigenburg. Zoals Hans tussen de kooktips (jingle: “Wat e-ten we van-daag?”) en de babyfilmpjes (“Het is weer tijd voor de leukste koppies van Nederland”) zit mee te tutten en te frutten met Mireille, dat doet geen man in Nederland hem na.

Wie hebben we vandaag te gast?

Rita Reys en Pim Jacobs!

Leven die dan nog?

Nee, maar is dat een bezwaar?

“Wat moeten die mensen sámen een kopjes koffie hebben gedronken”, roept Hans. “Hoe wil je vandaag de koffie, Pim?”

“Met alles erop en eraan, Hans.”

“Wat trof jou vandaag het meest in de krant, Pim?”

“Dat het hondje nog steeds niet gevonden is, Hans.”

“Wat is jou grootste angst, Pim. De dood?”

Een korte stilte. “Nee”, zegt Pim verbluft, “de dood, nee, dat weet ik zo gauw niet.” Hans heeft een onoverkomelijke fout gemaakt: in zijn onblusbare ijver heeft hij per ongeluk naar iets minder gezelligs gevraagd. Dat kan écht niet.

John de Mol maakt een knusliefleukkoffieleutig programma voor enkele honderdduizenden Nederlanders die wel iets anders aan hun hoofd willen hebben dan de dood en dat soort enge dingen. Ze zijn moe, verveeld, werkloos, eenzaam of oud, en ze willen voor de rest van hun leven met rust gelaten worden. Het is een nieuwe doelgroep voor de televisie - dat heeft die commerciële jongen van De Mol erg goed in de gaten.

Mireille schiet snel te hulp. “Wat scoort Pim op sexy?”

“Pim heeft een acht. Rita een zeven.” Rita: “Hè jasses.”

En voort gaat het. Wat wilt u weten? Hoe je babybillen het best kunt wassen? Waarom er bij het schoonmaken van de spiegel altijd een extra streep blijft? (Deskundige: “Gebruik een klein beetje spiritus in het sopje”.) Een gezonde tip voor sausjes bij de barbecue? Rode sauzen, daar zit geen vet in. En waar gebruikt u de tuinmeubels nu eigenlijk voor: om te zonnen of om lekker te eten? Heeft u zichzelf dat nooit eerder afgevraagd? Dan wordt het tijd, volgens Kof-fie-tijd.

Een meneer komt uitleggen hoe je groene uitslag kunt krijgen op bloempotten. Insmeren met karnemelk.

    • Frits Abrahams