Foto

Roel Rozenburg: Elco op campagne, 80 blz., Menno van de Koppel 1994, Amsterdam, ƒ 50.-

Roel Rozenburgs fotoboek over de niet helemaal volgens plan verlopen verkiezingscampagne van Elco Brinkman opent met de bekende foto die in uitvergrote vorm NRC Handelsblad tot stationsposter heeft gediend: de 'beoogde premier' van het CDA moederziel alleen gezeten op een lange leren bank in de wandelgangen van het gebouw van de Tweede Kamer. Het is een foto die een liefhebber van het oude afgedankte Kamergebouw koude rillingen bezorgt. Die reactie wordt niet door 'Elco' opgeroepen, maar door de huiveringwekkende omlopen van het nieuwe gebouw waar postmoderne Kamerleden zo verrukt van zijn. Niets illustreert zo duidelijk het wezenloze en vervreemdende karakter van het gebouw als deze wandelgangen: een televisiestudio, jazeker, maar niet de gezellige huiskamer van 's lands vergaderzaal van weleer.

Rozenburgs foto's laten genadeloos zien dat campagnevoeren een honds vak is dat de christen-democraten met lauwe geestdrift beoefenen. De lokale bijeenkomsten van Brinkmans partij leveren deprimerend lusteloze beelden op van de Nederlandse democratie anno 1994. Als Abram Kuyper zou terugkeren op aarde zou hij zich niet als spreker aanmelden op een CDA-congres maar een levendiger partij uitkiezen. 'Elco' is geen ongeschikte kerel, maar hij verdient een betere partij. Opmerkelijk is dat hij zich op de foto's niet uit het veld laat staan, ongeacht zijn rampzalige electorale vooruitzichten. Hij houdt zijn montere imago manmoedig in stand, ook bij de zekerheid van tien Kamerzetels verlies. Een politicus met een onverslaanbaar humeur, die zelfs wanneer hij in zijn slaap wordt betrapt er nog proper gestreken uitziet. Voor een dun boek is een prijs van vijftig gulden ietwat bizar.