Clinton breidt sancties Haïti uit tot vliegverkeer en geld

MEXICO-STAD, 11 JUNI. De Amerikaanse regering heeft het economische embargo tegen het Haïtiaanse militaire regime verder aangescherpt. Op een persconferentie zei president Clinton gisteren dat alle financiële transacties tussen Haïti en de Verenigde Staten verboden worden en de commerciële vluchten tussen de twee landen over twee weken worden gestaakt. De Amerikaanse president zei te verwachten dat andere betrokken landen gelijksoortige maatregelen zullen nemen.

De jongste aanscherping van het embargo komt nadat de Verenigde Naties nog geen drie weken geleden via resolutie 917 de reeds langer van kracht zijnde economische boycot tegen Haïti tot vrijwel alle goederen en diensten hadden uitgebreid. Doel van de sancties is de Haïtiaanse militairen tot aftreden te dwingen en een terugkeer te bewerkstelligen van de democratie naar Haïti, alsook van president Jean-Bertrand Aristide die in september 1991 bij een staatsgreep werd verdreven.

De speciale adviseur van president Clinton inzake Haïti, William Gray, zei gisteren dat de jongste maatregelen zeer specifiek zijn bedoeld om de zakenelite te treffen die de coup en het militaire bewind tot nu toe heeft gesteund. “Het zijn niet de arme kinderen in Haïti die eerste klas naar Miami of Parijs vliegen om boodschappen te doen”, voerde Gray aan ter verdediging van de sanctiemaatregelen. De aanscherping van het embargo betekent zeker niet dat de 'militaire optie' nu van tafel is, zei Gray.

De jongste maatregelen houden in dat Amerikaanse en Haïtiaanse luchtvaartmaatschappijen met ingang van 25 juni geen vluchten meer tussen de twee landen mogen uitvoeren. De periode van twee weken respijt heeft tot doel de ruim 2.000 Amerikanen en 9.000 Haïtiaans-Amerikanen in het land de mogelijkheid te geven hun biezen te pakken. De Amerikaanse regering verwacht dat ook Air France, Air Canada, het Panamese Copa en de Antilliaanse Luchtvaartmaatschappij ALM hun vluchten zullen opschorten. Een woordvoerder van de ALM in Curaçao kon gisteravond nog niet zeggen of de vluchten op Haïti worden gestaakt. De ALM vliegt vier keer per week op Port-au-Prince.

Het verbod op elke financiële transactie tussen de VS en Haïti is nu totaal, en kent alleen een uitzondering voor de bedragen van maximaal vijftig dollar per maand die in de VS woonachtige Haïtianen mogen overmaken aan hun familieleden in Haïti.