Caransa koopt Cineac-bios

AMSTERDAM, 11 JUNI. De Cineac-bioscoop in de Amsterdamse Reguliersbreestraat is door het bioscoopconcern MGM Cinemas verkocht aan de onroerend-goed-exploitant Caransa B.V.. De bestemming van de bioscoop uit 1934, ontworpen door de Jan Duiker en een van de hoogtepunten van het Nieuwe Bouwen, staat volgens Caransa B.V. nog niet vast. Zeker is wel dat het gebouw, een Rijksmonument, na 1 januari 1996, wanneer het in handen van Caransa komt, niet meer zal fungeren als bioscoop. Dit heeft MGM namelijk in het verkoopcontract bedongen. Als het niet al te veel geld kost, aldus de heer Caransa, wil hij het exterieur van de Cineac wel enigszins opknappen. Zo denkt hij erover om het gebouw weer te voorzien van een lichtmast, al zal die zeker niet zo hoog worden als de oorspronkelijke die eind jaren zeventig verdween. Wat er met het interieur gaat gebeuren, weet Caransa nog niet, maar het is niet waarschijnlijk dat dit ongewijzigd zal blijven.