Bege-mania

De dagen tellen voor het Begemann-concern: deze maand moet president Joep van den Nieuwenhuyzen van beleggers 150 miljoen gulden zien op te halen voor een achtergestelde obligatielening die omgezet kan worden in aandelen. Zonder dat geld is er weinig perspectief voor noodzakelijke investeringen. Wil Van den Nieuwenhuyzen dat beleggers hun beurs trekken, dan moet hij ze perspectief bieden. En zie daar, sinds mei regent het geruchten over orders voor RDM, de noodlijdende Begemann-werf die de afgelopen jaren de winst van het Begemann-concern drukte. Eerst was Taiwan in de race voor een miljardenorder. RDM mag voor dat land weliswaar geen onderzeeërs bouwen de schroeven kunnen ook wat opleveren. Vervolgens ontstond mediageweld over een mogelijke Pakistan-order en deze week was daar een mogelijke Indonesische order. Het positieve nieuws over de mogelijke orderstroom werd echter geflankeerd door een hevige ruzie in de top van het belangrijkste overgebleven bedrijf binnen de Begemann-gelederen, Holec. De Holec-top zit thuis in afwachting van nadere mededelingen van het Begemannhoofdkwartier aan de Bredasche Takkebijster. De ruzie binnen het elektrotechnische bedrijf kan Begemann echter ook nog ten goede keren. Beleggers reageren cynisch op ontslagen: dan stijgt de koers. (WvE)