Beenhakker voorzag fiasco

ROTTERDAM, 11 JUNI. “Wat is dit? Het is niet goed!” Nog voor er ook maar één bal was getrapt, besefte interim-bondscoach Leo Beenhakker vier jaar geleden dat hij met het Nederlands elftal bij het wereldkampioenschap voetbal in Italië op een fiasco afstevende. Op 28 mei 1990 vloog de Oranje-selectie naar Wenen, waar de op een na laatste oefeninterland voor het WK zou worden gespeeld.

“Op Schiphol werden we uitgewuifd door Hedy d'Ancona. Nog voordat we instapten zeg ik tegen Nol (assistent-coach Nol de Ruiter, red.): 'Wat is dit? Het is niet goed!' Dat gevoel heb je soms als speler en als trainer. Echt na tien minuten, zo waanzinnig belachelijk”, zegt Beenhakker vandaag in de speciale voetbalbijlage van NRC Handelsblad ter gelegenheid van het wereldkampioenschap dat komende vrijdag in de Verenigde Staten begint.

Voor de prestaties die Oranje onder zijn verantwoordelijkheid bij het vorige WK leverde heeft Beenhakker geen goed woord over. “We hebben geen ene reet gepresteerd, we hebben waanzinnig slecht getraind en waanzinnig slecht gespeeld.” De coach geeft de voetbalbond een deel van de schuld. Slecht geoutilleerde hotels (onder meer een “zelfmoordhotel in Joegoslavië”) ondermijnden de voorbereiding van zijn team. En de dagelijkse persconferenties van anderhalf uur, verplicht gesteld door de KNVB, zorgden ook voor narigheid. Beenhakker verwijt bovendien de spelers dat zij “eigen belangen” hadden in de media. “Op het moment dat we afspraken: hier gaan we voor, lag het al buiten, kon je het de andere morgen lezen.”

Beenhakker, die vlak voor aanvang van het toernooi de weggestuurde bondscoach Thijs Libregts heeft vervangen, noemt zijn deelneming aan het WK een “beoordelingsfout”. “Ik heb meer mijn hart laten spreken dan mijn verstand.”