'Vuilbroed' teistert bijenvolken Leusden

LEUSDEN, 10 JUNI. Op het bijenpark Eemkwartier in Leusden is de besmettelijke bijenziekte Amerikaans vuilbroed vastgesteld. De Veterinaire Inspectie van het ministerie van landbouw heeft inmiddels bepaald dat alle veertig volkeren met in totaal zo'n twee miljoen bijen vernietigd moeten worden. Ook de kasten, speciale kleding en gereedschap van de imkers zullen worden verbrand. In een straal van zes kilometer om het bijenpark is een vervoersverbod afgekondigd voor bijenkasten. Voor alle bijenvolken uit Leusden die momenteel ergens anders in Nederland zijn ondergebracht, geldt een quarantaineperiode van vijf maanden. De schade loopt in de vele tienduizenden guldens. De ziekte Amerikaans vuilbroed is vorig jaar voor de eerste maal in Nederland vastgesteld.