VS vermijden woord genocide voor Rwanda

NEW YORK/ KIGALI, 10 JUNI. Woordvoerders van de Amerikaanse regering moeten in hun beschrijvingen van de systematische moordpartijen in Rwanda het woord genocide, volkerenmoord, vermijden. Dat meldt de New York Times. De Amerikaanse regering zou op die manier onder de groeiende morele druk op Washington om een einde te maken aan de slachtingen in Rwanda willen uitkomen.

Het advies over het woordgebruik van het Witte Huis is in strijd met de opvatting van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Boutros Boutros-Ghali, en deskundigen die zeggen dat er geen twijfel bestaat over het karakter van de slachtingen in Rwanda. Ook Amerikaanse regeringsfunctionarissen vinden dat genocide precies de aanduiding is van wat in het sinds april door burgeroorlog verscheurde Middenafrikaanse land is gebeurd, aldus de New York Times. Volgens schattingen zijn er al honderdduizenden mensen om het leven gekomen, voornamelijk door toedoen van Hutu-milities. Deze week werden 13 hoge geestelijken vermoord door Tutsi-strijders van het oppositionele Rwandees Patriottisch Front en Hutu-milities doodden zeker 70 mensen.

“Volkerenmoord is een woord dat een enorme hoeveelheid verantwoordelijkheid met zich meebrengt”, aldus een zegsman van de regering deze week. Volgens de genocide-conventie van 1948 zijn de ondertekenaars, waaronder de Verenigde Staten, verplicht daders van volkerenmoord na onderzoek te straffen. Critici van de regering-Clinton suggeren dat het Witte Huis probeert daar onderuit te komen, aldus de New York Times. Maar regeringsfunctionarissen zeggen dat de overeenkomst geen absolute verplichting tot actie inhoudt.

Als de Verenigde Staten de slachtingen in Rwanda het etiket volkerenmoord geven kan dat als ongewenst effect hebben dat de kiezers verwachten dat Amerika troepen naar Rwanda stuurt, naar in regeringskringen verluidt. Volgens de Amerikaanse pers is de regering op haar hoede niet verstrikt te raken in buitenlandse conflicten, zeker niet in gevallen als Rwanda, waar geen Amerikaanse belangen in het geding zijn.

Woensdag wezen de Verenigde Staten op een zitting van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties het gebruik van geweld door VN-troepen in Rwanda af, hoewel Boutros Boutros-Ghali een hardere aanpak voorstond.

Pag.4: RPF belooft onderzoek naar moorden

Het Rwandees Patriottisch Front (RPF) heeft twee dagen geleden via zijn eigen radiostation bekendgemaakt dat RPF-soldaten in het dorp Byimana dertien rooms-katholieke geestelijken, onder wie de aartsbisschop van Kigali Vincent Nsengivumva en twee bisschoppen, hebben vermoord. Het RPF zou zich tot nu toe, in tegenstelling tot de regeringstroepen, verre hebben gehouden van bloedbaden.

RPF-kolonel Frank Mugambage zei gisteren in Kigali dat het RPF de moorden betreurt. Een commissie zal het incident onderzoeken, beloofde Mugambage.

Na de val van Kabgayi, dat sinds een week onder controle van de Tutsi-rebellen is, waren de dertien Hutu-geestelijken onder bewaking van acht RPF-strijders geplaatst. Toen zij zaten te eten, stormden vier bewakers binnen. Een van hen schreeuwde dat de geestelijken achter de moord op zijn familieleden zaten. Daarna schoten zij de dertien mannen dood.

Mugambage ontkende dat deze gebeurtenis aangeeft dat de strakke discipline van het RPF begint te verwateren. “Bent u niet verbaasd dat soldaten die hun eigen families hebben zien afslachten zich tot nu toe hebben ingehouden? Waarom zou u een incident waar vier van onze manschappen bij zijn betrokken gebruiken om de discipline van onze strijdkrachten te karakteriseren?”

Een van de aanvallers zou zijn neergeschoten toen hij wegrende van de plaats van de moord. Het RPF zoekt nog naar op de andere drie, zodat zij kunnen worden berecht, aldus Mugambage.

Degni Sequi, die voor de VN de schendingen van de mensenrechten in Rwanda onderzoekt heeft de Rwandese regering dringend verzocht vergeldingsacties te vermijden. Morgen komt Sequi in Rwanda aan voor een onderzoek naar de verschillende moordpartijen.

Paus Johannes Paulus II heeft gisteren laten weten diep geschokt te zijn over de moordpartij. België, Oeganda en Frankrijk veroordeelden de moorden.

Het dodental van een beschieting van een schoolgebouw in het Nyamirambo-district in Kigali door het regeringsleger is opgelopen tot ten minste 70. Bij dit bloedbad kwamen 9 priesters om het leven. De VN-missie in Rwanda meldde vandaag dat in de strijd om Kigali het RPF intussen langzaam terrein wint.(AP, AFP, Reuter)