Veel Denen stemmen tegen EU

KOPENHAGEN, 10 JUNI. De verkiezingen voor het Europese parlement in Denemarken hebben een overwinning opgeleverd voor de anti-Europeanen. De opkomst was 52 procent, bijna zes procent meer dan in 1989. Dat blijkt althans uit peilingen die zijn uitgevoerd tijdens de gisteren gehouden verkiezingen. De stemmen worden officieel pas aanstaande maandag geteld.

Volgens de peilingen verliezen de in Kopenhagen regerende sociaal-democraten een van de vier zetels in Straatsburg en winnen de liberalen en de conservatieven, beide in de oppositie, er elk één zetel bij. De centrum-democraten zouden hun twee zetels verliezen, terwijl de radicale liberalen hun entree in het Europarlement lijken te zullen maken. De linkse socialisten zouden hun zetel behouden.

De twee anti-Europese bewegingen behaalden samen ruim een kwart van de stemmen en krijgen vier zetels in het Europarlement volgens de peilingen. Drie zetels gaan naar de in 1992 opgerichte Juni-beweging die ijverde tegen aanvaarding van het Verdrag van Maastricht, terwijl de Volksbeweging tegen de Europese Unie één zetel zou hebben behaald. Deze beweging had vier zetels.

De sociaal-democratische premier, Poul Nyrup Rasmussen, wilde voor de Deense televisie niet reageren op de vraag of de uitslag de huidige centrum-linkse coalitie in gevaar brengt. In de herfst worden in Denemarken algemene verkiezingen gehouden. Dan hoopt de leider van de liberalen, de voormalige minister van buitenlandse zaken Uffe Ellemann-Jensen, Rasmussen als premier te kunnen opvolgen.

De uitslag beantwoordt volledig aan de verwachtingen die Deense politieke waarnemers hadden uitgesproken, namelijk dat de Deense kiezers zich bij deze verkiezingen op de in het land omstreden Europese Unie zouden concentreren. In 1992 verwierpen de Denen met een klein verschil het Verdrag van Maastricht. Een jaar later werd het verdrag alsnog aanvaard, nadat de Denen toestemming hadden gekregen buiten een aantal bepalingen van het verdrag te blijven. (Reuter, AP)