Van Goghs terug in museum Den Bosch

DEN BOSCH, 10 JUNI. De drie schilderijen van Vincent van Gogh die in 1990 werden gestolen uit het Noordbrabants Museum in Den Bosch hebben deze week hun plaats weer gekregen in de vaste opstelling van het museum.

Een jaar na de inbraak werd het eerste schilderij, Spittende boerin op de rug gezien, teruggevonden in een bankkluis in het Belgische Eeklo. Begin dit jaar kwamen de twee andere doeken, Zittende boerenvrouwen en Raderen van de watermolen te Gennep, boven water. Deze schilderijen werden teruggebracht door de raadsman van een veroordeelde Amsterdamse hasjhandelaar.

Die had eerder laten weten dat hij de kunstwerken kon laten terugbezorgen, op voorwaarde dat het openbaar ministerie zou afzien van hoger beroep. Justitie heeft altijd ontkend dat er een deal zou zijn gemaakt. Vast staat dat het hoger beroep niet is doorgegaan, volgens het OM uit een oogpunt van efficiency.