Stadswacht Amsterdam speelt eigen rechter

AMSTERDAM, 10 JUNI. Enkele Amsterdamse stadswachten hebben zich de afgelopen maanden schuldig gemaakt aan verkeersovertredingen, diefstal, beroving, eigen rechter spelen en onderling vechten op straat. Ook heeft een stadswacht tegenover een politie-agent de Hitlergroet uitgebracht.

Directeur N.J. van Eijk van Bureau Stadswacht heeft inmiddels alle Amsterdamse stadswachten laten weten dat ze worden ontslagen als ze zich niet behoorlijk gedragen. Hij deed dit in een interne brief aan zijn personeelsleden.

Volgens Van Eijk gaat het om voorvallen, die “niet dagelijks voorkomen”. Hij wilde met de brief zijn personeel voorbeelden geven van gedrag dat niet door de beugel kan. “Dit soort dingen gebeuren toch ook in andere organisaties. Bij een bank wordt vast ook wel eens een paar gulden van een bureau weggenomen.” De schuldigen van de diefstal en beroving zijn niet gevonden.

De allochtone stadswacht die de Hitlergroet uitbracht, wist volgens Van Eijk niet wat hij deed. Hij heeft zijn verontschuldigingen aangeboden toen hem de betekenis van het gebaar werd uitgelegd. De directeur heeft daar genoegen mee genomen.

Amsterdam is een van de veertig plaatsen in Nederland waar stadswachten rondlopen; langdurig werklozen die via de banenpool in dienst worden genomen. In de hoofdstad zijn zo'n 230 stadswachten. In bepaalde delen van de stad surveilleren ze zelfstandig, tegenwoordig werken ze meestal onder regie van de politie, met politieportofoon. “Over het algemeen zijn we tevreden over de samenwerking”, aldus een woordvoerder van de politie.

De incidenten komen, volgens directeur Van Eijk, in veel gevallen voort uit frustatie omdat het publiek niet altijd de aanwijzingen van de stadswachten opvolgt. In de Leidsestraat, waar fietsen verboden is, rukte een surveillant een man hardhandig van zijn fiets. “Die jongen kon het niet opbrengen om de man gewoon te laten doorfietsen. In zo'n geval kun je beter niets doen, om de situatie niet te laten escaleren. Dat begrijpen ze niet altijd. Sommigen weten niet precies welke normen en waarden bij dit werk horen. Met de voorbeelden in de brief heb ik duidelijk willen maken wat niet kan.”