Rustig tennistalent niet ontmoedigd na verlies in Rosmalen

ROSMALEN, 10 JUNI. Richard Krajicek keek hem nog even goedkeurend aan. “Die Schalken, die komt er heus wel.” De Hagenaar Krajicek had eerder al laten blijken dat hij alle vertrouwen in de kwaliteiten van de Limburger heeft. Sjeng Schalken had zojuist zijn partij in de tweede ronde van het grastoernooi in Rosmalen met 6-3 en 6-4 van Antonitsch verloren. Zijn commentaar was nuchter: “Het gaat om de belangrijke punten.” Punten, die het 17-jarige talent tegen de Oostenrijker liet lopen. Punten, die Krajicek op een andere baan wel gretig verzilverde.

Krajicek had gisteren in zijn partij in de tweede ronde geen enkele moeite met Pereira. De speler uit Venezuela was al blij met het feit dat hij nog een keer de baan op mocht. In zijn twee eerdere optredens in het ATP-circuit was het steeds na een ronde afgelopen. Na de loting van Rosmalen dreigde hetzelfde, omdat de Zweed Järryd bekend staat als een goede grastennisser.

“Ik was blij dat Järryd eruit lag”, stelde Krajicek na de 6-3 6-1 overwinning lachend vast.” Hij had Pereira bij 3-3 in de eerste set, mede door drie dubbele fouten, twee breekpunten 'geschonken'. De Zuidamerikaan profiteerde niet. “Järryd had je zo'n kans niet hoeven geven. Met zijn ervaring en returns had mij dat de eerste set gekost.”

De twee niet benutte breekpunten kostte Pereira de zege. Schalken kreeg er in zijn partij, naast die van Krajicek de enige van gisteren, tegen Antonitsch slechts één. “Op de belangrijke momenten speelde hij goed. Dat was twee dagen geleden, toen ik van Vacek won, andersom.” Desondanks liet Schalken zich niet ontmoedigen. “Je moet optimistisch blijven, niet laten merken dat je ontevreden over je spel bent. Daar put een tegenstander alleen maar moed uit. En ten tweede: met een goed punt kan de wedstrijd helemaal omslaan.”

Dat geduld typeert Schalken, die met zijn ouders in het Belgische Kessenich woont. Het was tevens de koelbloedigheid die Krajicek al bij hem constateerde. “Hij blijft koud, rustig. Dat zijn belangrijke eigenschappen. Maandag stond hij voor het eerst van zijn leven op gras en won van een goede speler. Ik kreeg m'n eerste keer geen twee ballen achter elkaar over het net.”

Het eerste optreden in een ATP-toernooi was Schalken goed bevallen. “Dit is een paradijs in vergelijking met de satelliettoernooien. Een verademing om mee te maken, een stimulans ook. De volgende keer wil ik geen wild-card meer nodig hebben. Het is gewoon duidelijk dat het verschil helemaal niet zo groot is. Op een goede dag kan ik van iedereen die een mindere dag heeft winnen. Het gaat om die paar punten.” (ANP)