Rotkabouters

Er zijn dingen waar je een hekel aan hebt zonder precies te weten waarom. Aan ijs eten als er zand tussen je tenen zit bijvoorbeeld. Of aan de schilderijen van Rembrandt. Ik heb een hekel aan kabouters. Ik hou wel van feeën en van elfen en zelfs van dwergen, maar kabouters, nee. Ze zijn zo braaf. Ze zitten maar voor hun paddestoel eikeltjeskoffie te drinken en slap te kletsen met allerhande dieren en er gebeurt nooit eens wat. Ze maken een praatje, ze koken hun potje, ze verstellen hun kleertjes, ze stoppen een pijpje, en ja hoor, dan gaan ze slapen in hun bedje. Als je aan een kabouter zou vragen hoe gaat het?, zou hij vast en zeker antwoorden: z'n gangetje...tje...tje. Zelfs de dwergen van Sneeuwwitje, toch geen kabouters, maken nooit wat mee totdat Sneeuwwitje komt. Walt Disney heeft nog geprobeerd de zeven dwergen na Sneeuwwitje nog andere avonturen te laten beleven, maar dat is vreselijk mislukt. Ze wilden gewoon niet.

Ik heb ook wel eens gelezen over kabouters die niet braaf zijn. Maar dan is het weer niet goed, want een kabouter die niet braaf is, is meestal een gemeen kreng. Een ander meisje dat Sneeuwwitje heet komt bijvoorbeeld een keer een kabouter tegen in het bos. Zijn lange baard zit vast in een boomstronk. Hij staat te gillen en te dansen en te schelden van woede. Als Sneeuwwitje en haar zusje Rozerood hem bevrijden, is hij helemaal niet blij. Onbeschaamde vlegels, zegt hij bijvoorbeeld tegen hen. Ondankbare rotkabouter.

Toch kan dit geen verklaring genoeg zijn. Want er is vast ook geschreven over hele interessante kabouters en ik heb ook vast wel eens over zo'n uitgelezen exemplaar iets gelezen. En toch heb ik aan alle kabouters een hekel. Misschien komt dat wel omdat kabouters in sprookjes wonen. Ze zijn niet bedacht door een schrijver, maar door iedereen. Daarom kun je je eigen kabouters bedenken. En die van mij zijn nu eenmaal verschrikkelijk vervelend, daar kan ik niets meer aan veranderen.

De Amerikaanse zanger Randy Newman had een hekel aan kleine mensen. Daar schreef hij een heel geniepig liedje over. Maar niemand nam hem dat kwalijk, want iedereen dacht dat Randy Newman zelf heel klein was. Dus was het liedje zelfspot, en met jezelf spotten, dat vinden de mensen leuk. Dan hoeven zij het niet meer te doen. Maar ze mogen het wel denken. Niemand mag tegen een jongetje met rood haar vuurtoren zeggen behalve dat jongetje zelf. Helaas bleek het liedje van Randy Newman later helemaal geen zelfspot te zijn. Want Randy Newman is vrij lang. Ik ben niet zo dapper als Randy Newman. Maar ik heb wel een hekel aan kabouters. Want ook al weet niemand hoe groot ze zijn, ze zijn in ieder geval kleiner dan ik.

    • Bianca Stigter