OAS besluit vergadering in Haïti te houden

BELEM, 10 JUNI. De Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) wil haar volgende jaarvergadering in Haïti houden. De in 1991 verdreven president van Haïti, Jean-Bertrand Aristide, had de OAS daarom gevraagd tijdens de vergadering die deze week wordt gehouden in de Braziliaanse stad Belem.

Het besluit van de OAS bewijst volgens Aristide dat het “de internationale gemeenschap ernst is met het herstel van de democratie op Haïti”. De huidige militaire Haïtiaanse machthebbers hebben nog geen reactie gegeven.

De OAS stemde eerder in met een verscherping van het handelsembargo tegen Haïti, waartoe de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties vorige maand heeft besloten. Ook nemen de landen van de OAS mogelijk deel aan een militaire operatie tegen het Haïtiaanse bewind. De Amerikaanse president Clinton heeft herhaaldelijk op zo'n actie gezinspeeld.

Aangenomen wordt dat de Verenigde Staten vandaag nieuwe maatregelen tegen Haïti bekend zullen maken. Daartoe zou behoren een verbod op financiële transacties met Haïti en een einde aan de commerciële luchtverbindingen. Het huidige VN-embargo staat lijndiensten naar en van Haïti nog wel toe.

Een woordvoerder van de Amerikaanse ambassade in de Haïtiaanse hoofdstad Port-au-Prince zei dat het vliegverbod binnen twee weken van kracht moet worden. Amerikanen in Haïti zou gelegenheid worden geboden het land te verlaten. Er zijn omstreeks 10.000 Amerikaanse staatsburgers in Haïti, onder wie 9.000 Haïtianen met een dubbel staatsburgerschap.

Groeperingen voor de rechten van de mens en diplomaten hebben gisteren verklaard dat sinds het jongste VN-embargo het politieke geweld sterk is toegenomen. In mei zouden vijftig politieke moorden zijn gepleegd. Ook worden vrouwen die lid zijn van volksorganisaties, waar Aristide een grote aanhang heeft, in toenemende mate verkracht door sympathisanten van de junta. VN-personeel heeft de opdracht gekregen 's avonds binnen te blijven na enkele gewelddadige incidenten in de hoofdstad. (Reuter, AFP)