Maij: CDA als grootste partij is versterking kandidatuur Lubbers

DEN HAAG, 10 JUNI. De verkiezingsuitslag is een “steun in de rug” voor Lubbers als kandidaat-voorzitter van de Europese Commissie, omdat het CDA de grootste Nederlandse partij in Europa blijft. Dit zegt CDA-lijsttrekker Maij-Weggen

Premier Lubbers had eerder deze week in Leiden een hoge opkomst te zullen zien als een “steun in de rug” voor zijn kandidatuur. De opkomst bij de Europese verkiezingen was met 35 procent echter een dieptepunt. Lubbers wilde vanochtend niet reageren op de uitslag omdat het om prognoses gaat. Lubbers zei in Leiden met “veel meer overtuiging” beschikbaar te zijn “als je uit een land komt waar flink wordt gestemd”. Hij voegde er aan toe dat er geen lijst-Lubbers was voor de Euroverkiezingen. “Maar een goede opkomst voel je toch als een steun in de rug”, zo zei Lubbers tegen de Kamerkring van het CDA.

Volgens J.W. Bertens (D66) en G. de Vries (VVD) duidt de opkomst niet op “massale steun” voor Lubbers. Bij het CDA wordt echter inmiddels niet meer gekeken naar de opkomst maar naar de uitslag voor het CDA zelf. De christen-democraten stonden in de peilingen op flink verlies. Ze zouden ondanks de uitbreiding van het aantal Nederlandse Europarlementariërs van 25 naar 31 toch van tien naar acht zetels gaan. Maar volgens de prognoses heeft het CDA het verrassend goed gedaan en zou de partij op tien zetels blijven staan. Ook J. Penders, de voorganger van Maij als aanvoerder van de CDA'ers in het Europees Parlement noemt de opkomst “heel jammer”. Hij voegde er echter aan toe dat in Bonn en Parijs - die een voorkeur hebben voor de Belgische premier Dehaene als voorzitter van de Europese Commissie - niet wordt gekeken naar de opkomst, maar naar de uitkomst. “Lubbers zou zeggen: bij een grotere opkomst zou ik nog meer zekerheid hebben behaald”.

Volgens Penders maakt het herstel van het CDA in vergelijking met de Kamerverkiezingen van 3 mei de kandidatuur van Lubbers in een beter licht. “Hij kan nu met meer verve naar Europa gaan”, zei Penders gisteren op de verkiezingsavond in Nieuwspoort. De opkomst was nu zo laag, zo meende hij, omdat de Euroverkiezingen kort na spannende Kamerverkiezingen zijn geweest.