Koerswinst voor Nedlloyd, Philips op stille beurs

AMSTERDAM, 10 JUNI. De Amsterdamse effectenbeurs lag er vanmorgen net zo rustig bij als de hele week het geval is geweest. De koersen stegen gemiddeld, vooral door winst van Nedlloyd, Philips, Elsevier en Koninklijke Olie.

AMSTERDAM Op de obligatiemarkt gingen de noteringen over een breed front omhoog met gemiddelde winsten voor de staatsleningen van een halve punt.

De vaste obligatiemarkt was de voornaamste factor voor een redelijk vriendelijke markt. Nedlloyd werd gevraagd als gevolg van een gunstige publicatie in een ochtendblad. Beleggers hadden 2,70 gulden meer voor de reder over op 70,20 gulden.

Zonder aanwijsbare oorzaak lag Koninklijke Olie 1,40 gulden hoger in de markt op 198,30 gulden. Uitgever Elsevier trok 1,60 gulden aan tot 168 gulden. Akzo herstelde zich 0,80 gulden gulden op 205,90 gulden. Philips, dat een internationaal financieel krediet heeft afgesloten van 2,5 miljard dollar, ging door dit nieuws 0,90 gulden omhoog naar 54 gulden. Philips kan met dit krediet zijn schuldenpositie verbeteren. Van de financiële waarden lag ING 0,60 gulden hoger op 80,60 gulden.

Op de lokale markt ging Blydenstein-Willink 1,50 gulden verder vooruit naar 34,50 gulden. Batenburg won 3 gulden op 140 gulden en voor Cindu werd 1 gulden meer betaald op 104 gulden.

De koers van Begemann, die gisteren sloot op 45,30 gulden, was omstreeks het middaguur drie dubbeltjes gestegen. Gisteren werd bekend dat bij Holec, onderdeel van de Begemann Groep, meer werkgelegenheid verdwijnt dan tot nu toe werd aangenomen. Holec moet inkrimpen omdat het bedrijf forse tikken heeft opgelopen door de recessie.

De koers van de dollar daalde vanmorgen licht op de Europese valutamarkten. Op de wisselmarkt in Amsterdam noteerde de Amerikaanse munteenheid omstreeks het middaguur 1,87 gulden, tegen een slotkoers van 1,8720 gulden gisteren bij het slot van de beurs. De dollarkoers is al enige dagen stabiel, maar handelaren merkten op dat de stemming nog steeds wat nerveus is als gevolg van de ontwikkelingen rond Noord-Korea. Ook het handelsoverleg tussen de Verenigde Staten en Japan zorgt voor een stukje onzekerheid in de dollarhandel.

Het pond sterling moest bijna een cent prijsgeven. De Britse munteenheid noteerde 2,8150 gulden na een slotkoers van 2,8245 gulden gisteren. Handelaren schreven de daling toe aan het verlies van de Britse Conservatieven bij de Europese verkiezingen. Het Ierse pond volgde met een koersdaling van 2,7565 gulden tot 2,7520 gulden.

NEW YORK De effectenbeurs in New York liet gisteren weinig beweging zien. Het Dow Jones-gemiddelde van de dertig belangrijkste aandelen sloot na bescheiden schommelingen 3,69 punten hoger op 3753,14. Over de hele linie gezien sloten er iets meer fondsen lager dan hoger. De omzet kwam uit op 252 miljoen aandelen, iets minder dan de 257 miljoen van woensdag.

De handel had bij gebrek aan nieuws een saai verloop. Alleen Pepsico zorgde voor enige beroering. Het frisdranken- en restaurantconcern liet weten dat de winst over het tweede kwartaal ongeveer gelijk zal zijn aan die in dezelfde periode van 1993 en moest dat bekopen met een flink koersverlies.

TOKIO Op de effectenbeurs van Tokyo gingen de koersen aanvankelijk omhoog, maar winstnemingen deden de prijzen van de meeste stukken weer dalen. De Nikkei-index voor 225 fondsen sloot uiteindelijk 7,60 punten lager op 21.395,18 punten.