Indonesische politie pakt demonstranten op

PEMATANG SIANTAR, 10 JUNI. De Indonesische politie heeft 100 arbeiders opgepakt en verhoord die betoogden bij een fabriek waar drie voormannen enige tijd in gijzeling zijn gehouden. Dit hebben vakbondsactivisten vandaag gezegd.

Meer dan twaalf van de arrestanten zijn volgens de activisten tijdens verhoren geslagen. “De toestand is gespannen hoewel de demonstraties zijn beëindigd”, aldus een verklaring.

Een militaire woordvoerder in het nabijgelegen Medan zei dat twee arbeiders is gevraagd wie de leiding had bij de betogingen in de fabriek. De politie ontkende dat werknemers zijn aangehouden.

De gijzeling van ploegbazen was het jongste incident van arbeidsonrust in Noord-Sumatra. In april kwam ten minste een persoon om het leven en werden honderden winkels, fabrieken en auto's beschadigd bij rellen die later een meer etnisch karakter kregen.

De ongeregeldheden volgden op betogingen waarbij arbeiders de betaling van het minimumloon eisten en verbetering van de arbeidsomstandigheden.

De onafhankelijke vakbondsleider Mochtar Pakpahan is door de politie opgeroepen voor een verhoor. “Zij zullen mij ondervragen als een semi-subversief”, zei hij vanuit Jakarta. De vakbond is door het leger verantwoordelijk gesteld voor de ongeregeldheden in april. (Reuter)