In Nederland bekende leden IRA ook vrijuit in Duitsland

BONN/LONDEN, 10 JUNI. Een rechtbank in Düsseldorf heeft drie ook in Nederland bekende IRA-leden vrijgesproken van de moord op een majoor van het Britse leger in Dortmund in 1990. De rechtbank zei ervan overtuigd te zijn dat Paul Hughes, Donna Maguire en Sean Hick IRA-leden zijn en als “actieve eenheid” hebben gewerkt, maar achtte hun betrokkenheid bij de moord niet bewezen. De drie worden in Groot-Brittannië geacht deel uit te maken van een IRA-commando dat tussen 1987 en 1990 op het vasteland van Europa 11 mensen doodde en 47 personen verwondde.

Het gerechtshof in Den Bosch sprak Hughes (30), Hick (33) en Maguire (27) in 1991 vrij van de moord op twee Australische toeristen op de Markt in Roermond op 27 mei 1990. De schutters hadden de Australiërs aangezien voor Britse soldaten op verlof. De politie had destijds wekenlang jacht gemaakt op de IRA-leden, die zich schuil hielden in het Nederlands-Belgische grensgebied. Na hun geruchtmakende vrijspraak leverde Nederland de drie uit aan Duitsland.

Voor Maguire was de beslissing van de Duitse rechtbank gisteren de derde keer dat ze werd vrijgesproken. Eerder sprak een rechtbank in Dublin haar vrij van het bezit van explosieven. De IRA-leden waren ervan beschuldigd in 1990 majoor Michael Dillon-Lee van het Britse leger voor zijn huis in Dortmund te hebben doodgeschoten, nadat hij met zijn vrouw was teruggekeerd van een feest. Ook werden ze verdacht van een poging tot een aanslag op een Britse kazerne in Langen Hagen in 1990.

De rechtbank oordeelde dat het sluitende bewijs niet was geleverd dat de drie IRA-leden voor de twee aanslagen verantwoordelijk zijn geweest. In hun flat in Hannover waren weliswaar sporen van semtex gevonden, maar niet aangetoond was dat deze vondst te maken had met de semtex die bij de aanslag in Langen Hagen was gebruikt. Het lidmaatschap van een buitenlandse terroristische organisatie is in Duitsland geen misdrijf zolang die organisatie niet is verboden.

De vrijspraken in Duitsland worden, net als de eerdere in Nederland, gezien als een blamage voor de gerechtelijke autoriteiten. De openbare aanklagers die bij het begin van het proces bijna twee jaar geleden verklaarden overtuigend bewijsmateriaal te hebben, hadden levenslang geëist. Maguire staat met drie andere verdachte IRA-leden in Celle nog terecht voor de bomaanslag op een Britse kazerne in Osnabrück in 1989 en voor spionage bij legerinstallaties.