Hof bevestigt meeste vonnissen van XTC-bende

AMSTERDAM, 10 JUNI. Zeven leden van de XTC-bende, die begin 1992 werd ontmanteld, zijn gisteren door het gerechtshof in Amsterdam veroordeeld tot gevangenisstraffen variërend van drie tot tien jaar.

Eén man werd vrijgesproken. Volgens schattingen van de accountants van de criminele recherche informatiedienst (CRI) wist de bende in korte tijd een omzet van circa 300 miljoen gulden te halen. Zij produceerde zelf de pillen en exporteerde deze naar Engeland. Het interregionaal rechercheteam Noord-Holland/Utrecht (IRT), rolde de XTC-bende in februari 1992 op. De opgelegde straffen ontlopen, op de vrijspraak na, niet of nauwelijks de eisen in hoger beroep en de door de rechtbank bepaalde straffen. Drie van de zeven veroordeelden komen op korte termijn vrij, omdat zij hun straf al in voorlopige hechtenis hebben uitgezeten.