Hockeysters betreuren vertrek van bestuurslid

ROTTERDAM, 10 JUNI. De selectie van de Nederlandse vrouwenhockeyploeg heeft in een brief aan het bondsbestuur haar bezorgdheid uitgesproken over het aftreden van Cora de Wilde-De Grooth als bestuurslid. De hockeysters betreuren het dat de ex-international volgende maand zal ontbreken als vertegenwoordiger van de KNHB bij het wereldkampioenschap in Dublin. De Wilde neemt morgen op de bondsvergadering afscheid als bestuurder.

De Wilde stapt na bijna zes jaar noodgedwongen op omdat een deel van het bestuur van mening is dat het tijd is dat een ander haar functies overneemt. Zij zegt daar teleurgesteld over te zijn, “maar ik heb geen rancuneuze gevoelens of zo”. Wel spreekt De Wilde van “een verkeerd moment” en “een geforceerde beslissing”. Ze had nog voor een jaar in het bestuur willen blijven om zo het WK te kunnen meemaken. Dat zou statutair mogelijk zijn geweest. Tegenwoordig worden bestuursleden voor een periode van drie jaar gekozen.

De voorgedragen opvolgster van De Wilde als portefeuillehouder technische zaken, Marriët Gelein Vitringa, zal wegens vakantie niet het gehele WK kunnen bijwonen. Daarom is Rita Keverling, binnen het bestuur belast met jeugdzaken en vrouwenveteranen, aangewezen als de officiële bondsvertegenwoordiger in Dublin, waar Nederland de wereldtitel verdedigt.

Als reactie op de brief van de spelersgroep heeft het bondsbestuur De Wilde aangeboden bij het WK toch nog als delegatieleider te fungeren. Dat weigerde ze. Ze wilde die functie niet bekleden zonder dat ze ook tot het bestuur behoorde. De Wilde nam afgelopen dinsdag officieel afscheid van de selectie. Ze had door haar ervaring een belangrijke rol binnen de begeleiding van het nationale vrouwenteam. Voordat ze toetrad tot het bondsbestuur was ze bijna zeven jaar manager van Oranje. In die periode maakte ze met Gijs van Heumen als bondscoach de gouden successen op Olympsche Spelen, WK en EK mee.

Afgezien van Cora de Wilde treden morgen binnen het bondsbestuur vice-voorzitter Els van Breda Vriesman, Feke Hendrikse en Huub Kuijpers af.

Hoofdklasser Klein Zwitserland wil af van zijn trainer-coach van de mannenploeg, Norbert Nederlof. Dat besluit volgde nadat de spelersgroep bezwaar had tegen diens plannen voor komend seizoen. KZ maakte een teleurstellend seizoen door en eindigde op de zesde plaats. Nederlof had een arbeidsovereenkomst voor nog een vierde jaar bij de Haagse club. Hij en zijn raadsman mr. B. Bertels hebben met het bestuur een eerste gesprek gehad over een afvloeiingsregeling. De verwachting is dat daarover binnenkort overeenstemming wordt bereikt. De club zal bij de Kantonrechter een ontbindingsverzoek moeten indienen. Nederlof is ook trainer-coach van Jong Oranje.

    • Hans Klippus