'Groots gebaar' Berzin geeft ontsnapte Giro-renners kans

ROTTERDAM, 10 JUNI. De dag voor de verwachte 'slag' in de Alpen hielden de leiders in de wielerronde van Italië zich gisteren tamelijk rustig. Massimo Ghirotto won de regenachtige tocht over 212 kilometer naar Bra. Het was de elfde Italiaanse zege in deze Giro.

Na 80 kilometer vormde zich een kopgroep van zeventien, waarvan ook klassementsleider Evgeni Berzin deel uitmaakte. Aanvankelijk wist niemand dat de Rus was meegeslopen. Zijn regenjack onttrok het roze tricot aan het zicht. Ghirotto was de eerste die de aanwezigheid van Berzin opmerkte. “Ik heb hem gevraagd ons onze gang te laten gaan. Want als hij bij de groep was gebleven had de ontsnapping geen schijn van kans gehad. Dat besefte Berzin ook”, vertelde Ghirotto later. “Een groots gebaar.”

Na een vlucht van dertig kilometer bleven nog vier man over. Ghirotto, Rolf Sörensen, Massimo Podenzana en Rodolfo Massi. Het kwartet verwierf een maximale voorsprong van ruim zeven minuten. Tien kilometer voor de aankomst had het viertal nog steeds een veilige marge van vier minuten. De Italianen namen Sörensen in de tang en Ghirotto liet zijn derde zege in de Giro registreren. Berzin, Indurain en Pantani finishten op 2.18.

De Amerikaan George Hincapie heeft gisteren de eerste etappe van de Ronde van Luxemburg gewonnen. De renner uit de Motorola-ploeg van Hennie Kuiper versloeg na een rit over 170 kilometer van Luxemburg naar Dippach de Belg Peter de Clercq en de Duitser Andreas Kappes. De Clercq werd leider van het algemeen klassement omdat hij onderweg elf seconden bonificatie had vergaard.

Danny Nelissen maakte een goede rentree. De Limburger, die wegens de perikelen rond zijn hart en de lange nasleep daarvan ruim vijf maanden uit de roulatie was, finishte op de zesde plaats. (ANP/AFP)