Fiscalisten krijgen een gedragscode

AMSTERDAM, 10 JUNI. De Nederlandse Orde van Belastingadviseurs (NOB) werkt aan een gedragscode om “de zware criminaliteit buiten de deur te houden”. De gedragscode moet helpen voorkomen, dat fiscale adviseurs diensten verlenen aan malafide cliënten.

De scheidende NOB-voorzitter drs. J. Simons zei gisteren bij een persconferentie, dat de gedragsregels binnen een jaar van kracht moeten worden. Mogelijk komt er ook een meldingsplicht voor belastingadviseurs, die te maken hebben gehad met een criminele cliënt. Vandaag heeft de NOB bij een congres over 'beroepsmoraal en criminaliteitspreventie' gesproken over de gedragsregels.

De NOB constateert “een steeds luidere roep van de maatschappij” om de zakelijke dienstverlening te beschermen tegen infiltratie door criminelen. De accountants hebben eerder dit jaar besloten om met ingang van 1 juli fraude verplicht te melden aan de Centrale Recherche Informatiedienst (CRI). De banken melden de CRI vanaf 1 januari verdachte transacties. Advocaten en notarissen werken op dit moment ook aan gedragregels.

De NOB, waarbij 2050 belastingadviseurs zijn aangesloten, heeft de afgelopen jaren te maken gehad met leden die over de schreef gingen. Drie belastingadviseurs werden gedwongen om de NOB te verlaten. Dit voorjaar werd een fiscalist door justitie gearresteerd op verdenking van witwassen van drugsgeld.

Fiscale adviseurs moeten hun klanten volgens de NOB zorgvuldig tegen het licht houden. “Dat vergt een onderzoeksplicht van de belastingsadviseurs, niet alleen aan het begin maar ook als de relatie al enige jaren duurt”, zei mr. J. Hertoghs die de NOB-gedragscode helpt opstellen. De NOB stelt een lijst met criteria op, die betrekking hebben op een verdachte klant.

Hertoghs gaf enkele voorbeelden: “Normaalgesproken wil een horeca-eigenaar liefst zo min mogelijk belasting afdragen. Criminelen willen juist veel belasting afdragen om hun geld wit te wassen. Als een cafe grote omzetten draait en opgeeft, dan kan een belastingadviseur het vermoeden krijgen van zwart geld.” Een andere mogelijkheid is te kijken of een klant niet op veel grotere voet leeft, dan blijkt uit zijn belastingopgave.

De NOB ziet wel veel voetangels en klemmen bij het opstellen van een gedragscode. “De adviseur moet kieskeurig zijn en in het geval van belastingfraude is het helder dat daaraan nooit mag worden meergewerkt.

De vraag is alleen: wat is precies zware en georganiseerde criminaliteit? Een onderzoeksplicht kost ook geld als een adviseur moet gaan controleren of een dochteronderneming op Hawaï echt bestaat en wie betaalt dat?''