China houdt kernproef

PEKING, 10 JUNI. China heeft vandaag opnieuw een ondergrondse nucleaire proef gehouden, ondanks het moratorium dat door de andere kernmogendheden in acht wordt genomen.

De proef werd bekendgemaakt door het Chinese ministerie van buitenlandse zaken, dat tevens meedeelde dat China, “altijd al, grote zelfbeheersing betracht bij het houden van kernproeven”. De kracht van de explosie werd niet meegedeeld. De voorgaande, in oktober 1993 in de woestijn van Lop Nor, had een kracht van 80 tot 90 kiloton.

De proef werd al sinds vorige maand verwacht. Volgens waarnemers is zij toen uitgesteld om de verlenging van de status van meest begunstigde natie (MFN) door de Amerikaanse president Bill Clinton niet in gevaar te brengen. De VS hadden China na de voorgaande test gevraagd geen tests meer te houden.

Sovjet-leider Gorbatsjov riep in oktober 1991 een moratorium op kernproeven uit. Frankrijk schortte in april 1992 zijn kernproeven op. De Verenigde Staten volgden. Ook de Britse kernproeven kwamen stil te liggen, omdat Groot-Brittannië zijn ondergrondse proeven in de Amerikaanse Nevada-woestijn uitvoert. (AFP, Reuter)

Onze correspondent in Tokio voegt hieraan toe: Japan heeft vandaag buitengewoon scherp gereageerd op de Chinese test. Het ministerie van buitenlandse zaken gaf een verklaring uit waarin het de test “buitengewoon betreurenswaardig” noemt, een diplomatieke term voor felle afkeuring. Volgens waarnemers in Tokio komt het moment hoogst ongelukkig. De Chinese test zou Noord-Korea stijven in zijn onwil om zijn nucleaire installaties open te stellen aan internationale inspectie. Ze zou ook een diplomatiek affront jegens Japan zijn, waarvan de minister van buitenlandse zaken zondag in Peking aankomt voor spoedoverleg over de Noordkoreaanse kwestie.