Britten, Ieren, Denen lopen ook niet warm voor Euro-parlement

LONDEN, KOPENHAGEN, 10 JUNI. De verkiezingen voor het Europees parlement hebben ook in de drie andere Europese landen waar men gisteren naar de stembus kon, Groot-Brittannië, Ierland en Denemarken, geen groot enthousiasme gewekt. Alleen de Denen kwamen duidelijk in groteren getale naar de stembus dan vijf jaar geleden, maar dan vooral om hun afkeer van Europa tot uitdrukking te brengen.

Hoewel de officiële uitslagen pas na zondag zullen worden bekendgemaakt, moeten de Britse Conservatieven volgens de peilingen rekenen op een dramatische nederlaag. De Tories zouden afstevenen op een verlies van tweederde van de huidige 32 zetels in het Europarlement. Mochten de Conservatieven minder dan tien zetels overhouden in Straatsburg, dan kan dat een fatale klap betekenen voor de politieke toekomst van premier Major, zo menen politieke waarnemers. Een voor de Tories veronrustende trend in de verkiezingen is dat niet alleen de Liberale Democraten maar ook Labour in toenemende mate een aantrekkelijk alternatief begint te worden voor de Zuidengelse kiezers die traditioneel Conservatief stemmen.

In Ierland was de opkomst voor de Europese verkiezingen, minder dan vijftig procent, zo'n twintig procent lager dan vijf jaar geleden, maar in 1989 vielen de Euro-verkiezingen samen met nationale verkiezingen. Verwacht wordt dat de Ierse premier Reynolds, gezien de geringe politieke verschuivingen die zich lijken te hebben voorgedaan, betrekkelijk onbeschadigd uit de verkiezingen zal komen.

In Denemarken was de opkomst volgens de peilingen ruim zes procent hoger dan vijf jaar geleden. Maar van de 52 procent van de Deense kiezers die naar het stemlokaal kwam, stemde een kwart op twee anti-Europese bewegingen, de Juni-beweging die werd opgezet naar aanleiding van het eerste referendum over het Verdrag van Maastricht en de Volksbeweging tegen de Europese Unie die van 1972 dateert, toen Denemarken toetrad tot het verenigd Europa.

De grootste verliezer was de sociaal-democratische partij van premier Poul Nyrup Rasmussen, die zijn voornaamste opponent, de liberaal Uffe Ellemann-Jensen, aanzienlijke winst zag boeken. Dit najaar worden in Denemarken algemene verkiezingen gehouden.