Brand gesticht in Turks ontmoetingscentrum

TERNEUZEN, 10 JUNI. In een Turks ontmoetingscentrum in Terneuzen is de nacht van woensdag op donderdag brand gesticht. Onbekende forceerden enkele ramen en gooiden brandende voorwerpen naar binnen. Het vuur doofde uit zichzelf. Enkele weken geleden was het ontmoetingscentrum, dat de Turkse en Nederlandse gemeenschap dichter bij elkaar wil brengen, al eerder het doelwit van racistische acties.

Deze week werd bovendien twee keer geprobeerd brand te stichten in een Turkse moskee in Terneuzen. Begin mei werd daar al een molotov-cocktail naar binnen gegooid. In geen van de gevallen zijn mensen gewond geraakt. De politie heeft de surveillance in de omgeving van beide gebouwen inmiddels verscherpt.

Begin dit jaar kwam Terneuzen in het nieuws toen een hotel, dat tijdelijk is ingericht als asielzoekerscentrum, met leuzen werd beklad. De woning van de burgemeester, het gemeentehuis en een zwembad moesten het toen ook ontgelden. De poltiie zegt geen idee te hebben wie verantwoordelijk is voor de acties. “Maar”, liet een woordvoerder gisteren weten, “dit zijn geen grapjes meer. We nemen de brandstichting en de bekladdingen zeer serieus.”

Ook de brand in een asielzoekerscentrum in Wijk aan Zee gisterochtend blijkt te zijn aangestoken. Bij de brand raakte een bewoner gewond. Dit heeft de politie gisteren bekendgemaakt. De brand is begonnen in de keuken van het Chinese restaurant onder het voormalige hotel. Daar zegt de politie meerdere brandhaarden te hebben gevonden. In het gebouw zijn geen teksten of tekens aangetroffen die duiden op een extreem-rechtse actie.

Tijdens de brand gisterochtend raakte een aantal van de 75 asielzoekers in paniek. Zij sprongen door ramen en vanaf verdiepingen naar buiten.