Washington verscherpt de strafmaatregelen tegen Haïti

WASHINGTON, 9 JUNI. De Verenigde Staten zijn niet langer bereid te onderhandelen met de militaire leiders van Haïti en zullen de strafmaatregelen tegen het land verscherpen. Dat hebben Amerikaanse regeringsfunctionarissen gisteren laten weten.

De Amerikaanse regering is van plan met ingang van komende vrijdag alle luchtverkeer van en naar Haïti stop te zetten en ook alle financiële transacties met het land te verbieden. Ze is niet van plan opnieuw besprekingen aan te knopen met de militaire leiders omdat die in het verleden steeds op gemaakte afspraken zijn teruggekomen. Eind vorig jaar gaven de Verenigde Staten de Haïtiaanse leiders een laatste kans om door onderhandelingen tot een oplossing van de politieke crisis in het land te komen. Zij beloofden toen af te treden en plaats te maken voor de wettig gekozen president, Jean-Bertrand Aristide, die momenteel in de VS verblijft. Later kwamen zij echter op deze belofte terug.

De Verenigde Staten zullen mogelijk een klein contingent militairen sturen naar de Dominicaanse Republiek, het buurland van Haïti, voor onderhoudswerk aan de VN-helikopters die toezien op het embargo tegen Haïti, zo is in Washington bekendgemaakt. Ook zullen Amerikaanse burgerfunctionarissen naar de Dominicaanse Republiek worden overgebracht ter ondersteuning van de naleving van het embargo.

De Amerikaanse basis Guantanamo op Cuba zal worden ingericht als plaats waar bootvluchtelingen uit Haïti die politiek asiel in de Verenigde Staten willen, zullen worden ondervraagd. Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken zei dat de Haïtianen zullen worden overgebracht naar de Verenigde Staten of naar een ander land in het Caraïbische gebied dat hun onderdak wil verschaffen. (Reuter, AP, AFP)