VS wijzen aanbod van N-Korea voor nieuwe dialoog van de hand

WASHINGTON/WENEN, 9 JUNI. De Verenigde Staten hebben gisteren negatief gereageerd op het aanbod van de Noordkoreaanse minister van buitenlandse zaken, Kim Yong Nam, om opnieuw te gaan onderhandelen over de crisis rond de eventuele produktie van kernwapens door Noord-Korea.

“We blijven geïnteresseerd in een regeling maar het is aan de Noordkoreanen om de condities te scheppen voor een dialoog. Tot nu toe schieten zij daarin te kort”, aldus een woordvoerster van het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken.

Washington zal bij de Verenigde Naties aandringen op sancties tegen Noord-Korea. Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden nam gisteren bijna unaniem een resolutie aan waarin wordt gepleit voor een VN-embargo tegen Noord-Korea en voor hervatting van de gemeenschappelijk militaire oefeningen met Zuid-Korea die eerder waren opgeschort om Pyongyang over te halen internationale inspectie van zijn nucleaire installaties toe te staan.

Kim Yong Nam zei gisteren tijdens een bezoek aan Kiev dat zijn land alsnog toestemming zou geven voor volledige inspectie door het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA), als de VS instemmen met een nieuwe gespreksronde. “Als er besprekingen komen, zullen wij garanderen dat er inspecties - het nemen van monsters, het bepalen van de hoeveelheid brandstof zowel als verzegeling van kernbrandstof - in onze nucleaire installaties kan plaatshebben”, aldus Kim.

Volgens de minister lossen sancties niets op en zouden zij Noord-Korea dwingen tot 'zelfverdediging'. “Er kan alleen resultaat worden bereikt in een gesprek tussen VS en Noord-Korea, omdat het probleem is ontstaan door toedoen van de VS en zìj ons land bedreigen.”

De Amerikaanse regering zei in haar reactie dat het nu te laat is voor overleg. “Noord-Korea heeft door het verwijderen van bijna alle 8.000 brandstofstaven uit zijn reactor in Yongbyon het punt gepasseerd waarop omkeren mogelijk was. Pyongyang moet nu met het IAEA samenwerken om na te gaan of er een methode is om vast te stellen of er al dan niet een kernbom is gemaakt.” (AP, AFP)