Vrouwenboot over de finish in pechvolle Whitbread-race

ROTTERDAM, 9 JUNI. Het zeiljacht Heineken is als laatste deelnemer van de Whitbread-race de finish gepasseerd. Afgelopen nacht voer de zestigvoeter met een geheel vrouwelijke bemanning de haven binnen van het Engelse Southampton. De start van de zesde etappe was achttien dagen geleden in het Amerikaanse Fort Lauderdale.

De Heineken had tijdens de negen maanden durende wereldreis te kampen met materiële problemen. Tot drie keer toe brak het roer. Aan boord van de Nederlandse boot bevond zich Marleen Cleyndert, de verpleegster die halverwege de race haar vaste baan verruilde voor een onzeker zeilavontuur. “Ik ben er klaar voor om over vier jaar weer van start te gaan. Er is een kans van een op een miljoen dat je dan weer net zoveel pech hebt als wij nu hadden.” De volgende Whitbread-race die vanaf september '97 wordt gevaren, doet vrijwel zeker de Zuidafrikaanse havenplaats Kaapstad aan. Door de internationale sportboycot werd Kaapstad dit jaar genegeerd.