VN-vredesmacht in Rwanda mag geen geweld gebruiken

NEW YORK/KIGALI, 9 JUNI. De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft gisteren in een unaniem aangenomen resolutie het mandaat bepaald van de 5.500 man sterke VN-missie (UNAMIR) in Rwanda, dat door een burgeroorlog is getroffen.

UNAMIR, waarvoor overwegend Afrikaanse landen militairen beschikbaar stellen, krijgt twee opdrachten. De troepen moeten zogenoemde 'humanitaire zones' vestigen en daar burgers beschermen tegen het oorlogsgeweld. De tweede taak is veilig vervoer van hulpgoederen te verzekeren. Het mandaat is zes maanden geldig. Verwacht wordt dat de VN-soldaten pas begin juli zullen beginnen met hun taak, omdat materieel en ondersteunende troepen die de logistiek, communicatie en medische hulp verzorgen nog ontbreken.

De secretaris-generaal van de VN Boutros Boutros-Ghali had de blauwhelmen willen toestaan geweld te gebruiken om de slachtpartijen in Rwanda te stoppen, maar dit stuitte op Amerikaanse bezwaren.

Vandaag hervatten de Tutsi-rebellen van het Rwandees Patriottisch Front (RPF) en de leiders van het door Hutu's gedomineerde regeringsleger de onderhandelingen over een wapenstilstand. Een staakt-het-vuren zou de VN in staat stellen meer troepen en materieel naar Rwanda te brengen. Sinds de sluiting van het vliegveld in Kigali na de beschieting van een VN-transportvliegtuig afgelopen zondag zijn alle VN-hulpvluchten tot morgen opgeschort.

In de strijd om Kigali tussen het regeringsleger en rebellen trof een mortiergranaat vandaag het hoofdkwartier van UNAMIR. Niemand raakte gewond. Het is nog onbekend wie het projectiel afvuurde.

Maandag beschoten Hutu-milities een schoolgebouw met overwegend Tutsi-vluchtelingen in het district Nyamirambo in Kigali. Volgens een hulporganisatie kwamen ten minste 70 mensen, onder wie negen priesters, om. Een Franse cameraman raakte ernstig gewond.

VN-waarnemers ter plekke, slechts met een pistool bewapend, moesten machteloos toekijken. Gisteren maakte de rebellenzender radio Muhabura bekend dat eigen RPF-soldaten 13 geestelijken, onder wie de aartsbisschop van Kigali, hebben vermoord. (AFP, AP, Reuter)