Vliegende brigade zet 975 vreemdelingen uit

ROTTERDAM, 9 JUNI. De 'vliegende brigades' van de Koninklijke Marechaussee, die sinds 1 april aan de grenzen met Duitsland en België surveilleren, hebben in de maand mei 33.164 mensen gecontroleerd. Daarvan hielden zij 1.104 vreemdelingen staande, waarvan er 975 aan de Duitse en Belgische autoriteiten werden overgedragen. Het aantal asielverzoeken dat de vliegende brigades ontvingen, bedroeg slechts 38. Deze mensen zijn doorgestuurd naar een van de opvangcentra in Nederland.

Dit heeft minister Kosto (justitie) gisteren bij de opening van een nieuw kantoor van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) in Zwolle gezegd. Volgens de minister tonen de cijfers aan dat de vliegende brigades succesvol zijn.

De organisatie COA, onderdeel van het ministerie van WVC en verantwoordelijk voor de opvang van asielzoekers, twijfelt aan deze conclusie. Volgens een woordvoerder van de COA is het nog te vroeg om dergelijke conclusies te trekken. Ook roept de suggestie van de IND, die de daling van het aantal asielaanvragen in de maand mei geheel aan de komst van de vliegende brigades toeschrijft, vragen op. De marechaussee is immers niet bevoegd asielaanvragen te beoordelen, maar moet de aanvragers doorsturen naar een opvangcentrum.

In de maand mei daalde het aantal asielaanvragen met tien procent, in vergelijking met de maand, april tot 3.200. Op basis van de eerste vijf maanden worden dit jaar bijna 55.000 asielzoekers verwacht. Vorig jaar vroegen 37.000 mensen asiel aan in Nederland. In de eerste drie maanden van dit jaar steeg het aantal aanvragen explosief. De oorzaak daarvan lag in het feit dat Justitie een grote achterstand in het aantal aanvragen moest wegwerken.

Het ministerie van Justitie hoopt met de opening van twee aanmeldcentra in Rijsbergen en Zevenaar in augustus het aantal asielaanvragen verder terug te dringen. In deze aanmeldcentra brengen ambtenaren van justitie binnen 24 uur een scheiding aan tussen 'kansrijke' en 'kansarme' asielzoekers.