Veel meer buitenlandse investeringen VS

WASHINGTON, 9 JUNI. Buitenlandse investeerders hebben vorig jaar 26,2 miljard dollar besteed om ondernemingen in de Verenigde Staten te kopen of op te zetten.

Dit is 71 procent meer dan in 1992. Volgens het ministerie van handel gaat het om de eerste stijging sinds 1990. In 1991 en 1992 daalden de buitenlandse investeringen met respectievelijk 61 en 40 procent. De buitenlandse investeringen blijven nog altijd ver onder het niveau van de jaren tachtig van 40 tot 70 miljard dollar. De stijging vorig jaar was deels te danken aan de lage rente, die het lenen in de VS goedkoper maakte. Ook het herstel van de economieën in Groot-Brittannië en Canada droeg eraan bij. Het kopen van bestaande ondernemingen droeg voor 88 procent bij aan de omvang van de buitenlandse investeringen. Bijna de helft van de buitenlandse investeringen ging naar de industrie, gevolgd door de dienstensector, onroerend goed en detailhandel. Investeerders uit Groot-Brittannië, Canada en Duitsland voerden de lijst aan met in totaal 16 miljard dollar. (AP)