'Sancties zijn onafwendbaar'; Noordkoreanen dreigen Japan met een oorlog

TOKIO, 9 JUNI. Noord-Korea heeft vandaag voor het eerst rechtstreeks Japan gedreigd met oorlog, indien het samen met andere landen sancties treft tegen dat land. De Japanse minister van buitenlandse zaken, Koji Kakizawa, zei daarop vandaag in het parlement dat Japan op zijn beurt woorden moest vermijden die Noord-Korea opruiden.

De waarschuwing aan het adres van Japan kwam via het officiële Noordkoreaanse persbureau. Als Japan zich schaart achter sancties, zal Noord-Korea dat beschouwen “als een oorlogsverklaring en zal Japan zijn verdiende straf niet ontlopen”, zo luidde de verklaring.

Tot nu toe heeft Noord-Korea steeds gezegd dat het sancties zal beschouwen als een oorlogsverklaring, maar door Japan apart te noemen poogt Noord-Korea volgens waarnemers een wig te drijven tussen de Verenigde Staten, Zuid-Korea en Japan. De drie landen proberen zoveel mogelijk gezamenlijk beleid te voeren jegens het Noordkoreaanse regime, maar van de drie is alleen Japan verdeeld.

Zo zijn de Japanse socialisten, die nog steeds banden onderhouden met de Noordkoreaanse communistische partij, vooralsnog tegen sancties. Zonder hun steun overleeft het minderheidskabinet van premier Hata het niet. En de oppositionele LDP zal nog liever het kabinet laten vallen dan het Noordkoreaanse regime op verstandige gedachten brengen.

Hata heeft vandaag een half uur telefonisch gesproken met de Zuidkoreaanse president Kim Young Sam. Hata herhaalde nog eens dat Japan voorstander is van onderhandelingen met Noord-Korea om het nucleaire conflict te wereld uit te helpen, maar voegde eraan toe dat gelet op het onwillige gedrag van de Noordkoreanen sancties door de Verenigde Naties wellicht onvermijdelijk zijn.

Drie socialistische parlementariërs, die zaterdag naar Pyongyang vertrekken voor een bezoek, drukte Hata vandaag op het hart om het regime ertoe te bewegen tegemoet te komen aan de gerechtvaardigde wensen van de internationale gemeenschap. Ook zaterdag bezoekt de Japanse minister van buitenlandse zaken Seoul en reist hij vervolgens voor overleg over de Noordkoreaanse kwestie naar Peking. De Japanse regering rekent nog steeds op de bemiddelende rol van China, maar volgens sommige waarnemers tegen beter weten in, want een Chinese onderminister zei kortgeleden op bezoek in Tokio dat China's invloed niet moest worden overschat.