'Richard, maak je je mooi voor de wedstrijd?'

ROSMALEN, 9 JUNI. Tien jaar geleden was hij ballenjongen, nu is Richard Krajicek een jeugdidool. De beste tennisser van Nederland weet ogenschijnlijk nog niet zo goed raad met de snel verworven status. Hij glimlacht verlegen als de gillende jeugd zijn naam scandeert en een handtekening vraagt. Op de derde dag van het internationale grastoernooi van Rosmalen verzorgde Krajicek, samen met zijn coach Rowan Goetzke en het 17-jarige talent Sjeng Schalken, een clinic voor de Brabantse tennisjeugd.

Tien uitverkoren junioren mochten gisteren ruim drie kwartier het centre court bewerken met forehands, backhands en volley's. Op aangeven van hun grote voorbeeld, toegejuicht door 3.700 leeftijdgenoten op de tribune. Het tijdelijke stadionnetje op het terrein van het Autotron was bijna uitverkocht. Met dank aan de kledingsponsor die de jeugdige leden van de Nederlandse tennisbond voor nog geen vijftien gulden een toegangskaartje verschafte op de vrije woensdagmiddag. Alleen 'de kampioen van Gelderland onder de tien' moet het volle pond betalen. Hij heeft zijn clubkaart vergeten.

Geld is even geen probleem voor de enthousiaste ouders. Wat is er nu mooier dan een tennisles van je grote held? Op de pet moet een handtekening komen, daar zijn de Brabantse vriendjes het wel over eens. Ze kennen hem van de televisie, “niet in het echt”. De kinderen zijn nerveus maar niet gespannen, zegt een moeder die het weten kan. “Je moet het vergelijken met Sinterklaas.”

Haar zoon kent het klappen van de zweep, zegt ze. “Vorig jaar was hij er ook al bij.” Ze is zichtbaar trots op de jongen die in de huiskamer de service van Krajicek imiteert. Het is dan ook zijn favoriete slag, vertelt de echte crack even later op een alternatieve persconferentie. Daar kunnen vijftig geselecteerde kinderen vragen stellen aan Krajicek. Variërend van 'heb je een huisdier?' tot 'maak je je eigen mooi voor de wedstrijd?'. Zijn blozende wangen verraden het tegendeel, ze verraden 22 lentes.

Op de baan is hij de persoonlijkheid, de speler met de soepele slag. Hij slaat een balletje met een jongen, die dubbelhandig retourneert. Alle kinderen in Rosmalen slaan de backhand met beide handen. Een noodgreep, want het racket is zwaar en bijna even groot als de bespelers zelf. Toen de driejarige Richard voor het eerst een tennisbaan betrad, speelde hij ongetwijfeld met een klein houten racket. Toen was het nog veel moeilijker om de bal goed te raken. Nu lukt het zelfs de kleinste dreumes.

    • Jaap Bloembergen