Nuchter bier

De teloorgang van Buckler mag bekend zijn, maar hoe zit het met de consumptie van de andere alcoholvrije en alcoholarme bieren in Nederland? Niet goed, volgens de gegevens van het centraal brouwerij kantoor; verleden jaar werd in Nederland 816.478 hectoliter alcoholvrij bier gedronken, een kleine 6 procent van de totale bieromzet. De tendens is dalend: in 1993 werd 280.000 hectoliter minder alcoholvrij/-arm bier gedronken dan in het topbierjaar 1992.

Een ad hoc bierteam van de Weekagenda stelde een kwaliteitsonderzoek in, en constateerde dat de effectloze percentages van minder dan 0,5 zeker hun weerslag hebben op de smaak. Met een ferme plop werd als eerste een pijpje Bavaria Special Malt geopend. De Brabanders stoppen maltose in hun gerstenat en ook niet-gemout graan; als het lichtgele bier in het glas stroomt slaat de hop je tegemoet: een al té hoppig pilsje met weinig nasmaak. Na één proef is het moeilijk een oordeel te vellen, dus wordt er direct een Amstel Malt tevoorschijn gehaald. De ingrediënten zijn vrijwel dezelfde als bij de vorige. De smaak is echter laffer en lichter.

Grolsch kwam in 1988 op de markt met een alcoholvrij bier onder het pseudoniem Stender. De latere versie die wij nu drinken draagt hun eigen naam. Het is een Special Malt waar de brouwers uit Groenlo best trots op mogen zijn. Een volblond bier met meer koolzuur en een hoog bier-echtheidsgehalte wat smaak betreft.

Zijn voornoemde bieren alcoholvrij te noemen, met minder dan 0,1 procent uit België hebben we het alcoholarme Tourtel in huis gehaald. Een sympathiek uitziend groen flesje dat helaas maar 25 cl bevat voor ƒ 1,25. Het is lichtgekleurd bier, heeft nagenoeg geen nasmaak en bevat L-ascorbinezuur: vitamine C. Een biertje om mee te nemen op een toertocht met de fiets.

Het bolle flesje bruin dat zich Club Maltz noemt wordt door een van de leden van het proefteam omschreven als een drankje voor zwangere vrouwen. Bij het inschenken blijft de schuimkraag lang hangen. Het hoge suikergehalte roept herinneringen op aan milkshakes. Dit is al net zo'n maagvuller, en niet alleen voor hen in blijde verwachting. Een ander moutbier is Supermalz, ook al afkomstig van onze oosterburen waar de drank bijzonder geschikt wordt geacht voor kinderen en bij bijzondere lichamelijke prestaties. Het is stroperiger dan Club Maltz en in Nederland bijna alleen maar bij Surinaamse winkels te krijgen voor de woekerprijs van ƒ 2,50.

Het alcoholvrije Budelse bier Vuurtoren (ƒ 1,10) smaakt te zoet en doet verder denken aan Amstel Malt. Misschien ligt dat aan het gesternte in 1870. Beide bieren zijn volgens de informatie op het label in dat jaartal geboren.

Het enige merk dat volgens het bierteam in de buurt komt van de 'gouden jongens met een blonde kuif' is het Duitse Bitburger Drive (ƒ 1,60). Niet te zoet, niet teveel koolzuur, lekker schuim, en toch die lichtbittere, tintelende sensatie van een echte pils.

    • Willum Morsch