Nederlandse onderwaterrobot voor slepen en vrij zwemmen

Seatec bv in Nieuw-Beijerland heeft een onderwaterrobot ontwikkeld die luistert naar de naam Double Dutch. Het op afstand bestuurbare voertuigje meet bijna twee meter en kan voor allerlei toepassingen worden ingezet, zoals visserij-inspecties, inspecties van pijpleidingen en pijproutes, milieuonderzoek, vervuilingscontrole en lokatie-inspecties.

De robot dankt zijn veelzijdigheid aan het feit dat hij op twee manieren aan te drijven is. Men kan de computergestuurde onderwaterrobot zowel vrij laten 'zwemmen' als slepen, volgens de ontwerpers een wereldprimeur. In gesleepte aandrijving kan het onderwatervoertuig worden ingezet om wrakstukken, al of niet gevaarlijke overboord geslagen vracht en andere obstakels onder water op te sporen. Is de lokatie eenmaal bekend, dan kan de robot deze meteen vrij zwemmend inspecteren zonder dat veel tijd verloren gaat met het stil leggen van het schip.

De robot kan met speciale gereedschappen worden uitgerust voor onderhoudswerkzaamheden of om obstakels te verwijderen. Hij kan onder gevaarlijke omstandigheden worden ingezet in plaats van duikers. Het omschakelen van vrij zwemmende aandrijving naar gesleepte aandrijving of andersom is mogelijk bij een vaarsnelheid tot twee knopen.

De robot wordt standaard op 500 meter diepte ingezet, maar in een titanium constructie kan hij op elke gewenste diepte aan de slag, waarbij hij tot 200 kilo aan instrumenten mee de diepte in kan nemen. In gesleepte toestand ontplooit hij een stuwkracht van 400 kgF per Magnus Rotor bij een sleepsnelheid van zeven knopen. Er zijn vier rotoren kruisgewijs geplaatst om een goede horizontale en verticale manoeuvreerbaar te krijgen.

Het Rijksinstituut voor Visserij Onderzoek (RIVO) in IJmuiden heeft als eerste zo'n robot aangeschaft en gebruikt deze nu voor onderzoek naar de selectiviteit van vistuig en allerlei andere onderwaterwaarnemingen. De kosten bedragen circa ƒ 350.000.