LAMSLEVER IN TOMATENSAUS

In Turkse kringen wordt lamslever vaak in een van specerijen doortrokken tomatensaus geserveerd. Het gerecht kan zowel warm als op kamertemperatuur worden geserveerd, afhankelijk van het jaargetijde. De in blokjes gesneden lever wordt geserveerd als een klein voorgerecht naast allerlei andere kleine voorgerechten waarmee een Turkse dis kan worden volgeladen. Turks wittebrood, dat zachte brood met soepele korst en veelal bestrooid met sesamzaad, leent zich bij uitstek om te worden geserveerd bij dit soort gerechtjes: het is een neutraal smakende begeleider die aangenaam vult en tevens zeer geschikt is om sauzen mee op te deppen van het bord. Bij dat quasi nonchalante gebruik van brood gedijt de smaak van veel mediterrane gerechten uitstekend.

Voor 3-4 porties:

2 eetlepels olijfolie

3 sjalotten, gepeld en fijngesneden

2 tenen knoflook, gepeld en fijngesneden

1 blik (400 gram) gepelde pruimtomaten

1/2 theelepel kaneelpoeder

1/2 theelepel pimentpoeder

zout en versgemalen zwarte peper

200-225 gram lamslever

Verhit 1 1/2 eetlepel van de olie in een ruime bakpan met dikke bodem (of een hapjespan) en smoor hierin de fijngesneden sjalot en knoflook al roerend op middelhoog vuur tot ze zacht en geurig zijn. Prak de tomaten fijn en doe ze, samen met het vocht uit het blikje, in de bakpan. Kook het geheel 5 minuten op hoog vuur. Breng de saus op smaak met de specerijen en zout naar wens en laat haar met een deksel op de pan 15 minuten zachtjes stoven. Snijd intussen het stuk lever in dikke repen en vervolgens in korte stukken. Verhit, 3 minuten voor het einde van de kooktijd van de saus, de resterende olie in een tweede bakpan en schroei hierin snel de blokjes lever rondom dicht op hoog vuur in circa 1 minuut. Bestrooi de lever met zout en peper en schep de blokjes bij de tomatensaus. Laat de lever nog even doorgaren (niet te lang) in de saus. Kook de saus zonodig de laatste minuten zonder het deksel op de pan zodat ze niet te dun van smaak en consistentie is. Lauw geserveerd is de lever het lekkerst.

    • Florine Boucher