Kleine belegger stapt op de valreep in aandelen KPN

AMSTERDAM, 9 JUNI. De vraag van beleggers naar aandelen van Koninklijke PTT Nederland (KPN) is duidelijk groter dan het aanbod van ruim 138 miljoen stukken dat de Nederlandse overheid in de verkoop heeft gedaan. Op de valreep is ook de onervaren particuliere belegger, die model staat voor het volkskapitalisme, in de markt gekomen, zo constateerde vanochtend M. de Jager tijdens een gesprekje in de 'war room', het met communicatie-apparatuur volgepropte zenuwcentrum op het hoofdkantoor van ABN Amro in Amsterdam Zuid-Oost.

Op de vloer boven hem verhandelen een stuk of 150 handelaren in de dealingroom rumoerig effecten en valuta's, maar in De Jagers war room daaronder heerst bijna de stilte van het graf. “De inschrijvingen komen binnen via ons speciaal gebouwde systeem”, verontschuldigt hij zich voor het ontbreken van opwinding in het kamertje van zo'n 50 vierkante meter, waar een tiental mannen en vrouwen aan hun beeldschermen gekluisterd zijn.

Als hoofd syndicaten van de ABN Amro is De Jager een van de twee mannen bij de bank die het complete overzicht heeft over de recordplaatsing van KPN-aandelen ter waarde van bijna 7 miljard gulden. Met nog ruim twee uur te gaan verdrijft hij de spanning met een Marlboro Light.

Hoe groot het legioen van 'kleine' particuliere beleggers is kan hij nog niet zeggen. “Wie had verwacht dat het er niet meer dan tienduizend zouden zijn, zal bedrogen uitkomen”, zo voorspelt hij. Hoeveel maal de verkoop van de aandelen KPN overtekend is door beleggers wil hij evenmin kwijt.

Vanmiddag om één uur werd de inschrijving gesloten. Daarna komen overheid en bankensyndicaat met officiële gegevens over de belangstelling. Aanstaande maandag zullen de aandelen KPN voor het eerst op de Amsterdamse effectenbeurs verhandeld worden.

Volgens De Jager zijn de grote Nederlandse professionele beleggers, zoals pensioenfondsen, die tijdens de voorbereiding terughoudend waren, inmiddels “in grote en ruime mate op de emissiekoers van 49,75 per aandeel gaan meedoen.” Grote buitenlandse investeerders hadden tijdens de voorbereiding al agressief ingeschreven. Afgelopen maandag en dinsdag kwam de bulk van de inschrijvingen van de actieve particuliere beleggers binnen.

In de markt gaat men er vanuit dat de beleggers die voor het eerst in aandelen stappen vooral via het telefonische verkoopkanaal van de Postbank hebben ingeschreven. De verwachtingen over massale toeloop worden in die kringen niet bewaarheid. Een insider spreekt van 20.000 tot 30.000 particuliere beleggers via de Postbank, die gemiddeld wel voor hogere bedragen inschrijven dan werd verwacht.

Veel vergelijkingsmateriaal over de animo van particuliere beleggers is er niet in Nederland. Vijf jaar geleden trok de verkoop van de eerste 30 procent aandelen van het chemiebedrijf DSM ruim 100.000 particuliere beleggers.

    • Menno Tamminga