Kinderagenda

Abseilen

Maastricht, 11 juni Met een touw afdalen langs een steile wand. 'Abseilen' heet dat in officiële sporttermen. Dat kan iedereen leren. Je oefent op de buitenkant van oude verdedigingswerken, die kazematten worden genoemd. Er zijn scouts aanwezig om aanwijzingen te geven en op de veiligheid te letten. Daarna neem je deel aan een zoektocht in de kazematten en laat je zien hoe goed je bent in mountainbiken. Waterratten storten zich in een kletsnat spektakel en proberen zo snel mogelijk met een vlot of een kajak langs hindernissen te varen. Wie even wil bijkomen, mag een appel of iets anders poffen op het kampvuur. Vanaf 7 jaar. 10-16u. Toegang ƒ 1,-. Speeltuin Fort Willem, Kastanjelaan 50. Inl 043-211397.

Werkhonden

Arcen (L), 12 juni In de anders zo rustige Kasteeltuinen van Arcen is het vandaag een geblaf van jewelste. Tijdens de vijfde Internationale Werkhondendag blijkt dat onze trouwe viervoeters niet alleen goed zijn in eten en spelen, maar ook in werken. Je krijgt een demonstratie van Berner Sennenhonden, die een originele kaaskar trekken en ziet Huskies en Alaska Malamutes hun naam als sledehonden waarmaken. Jachthonden tonen hoe ze een prooi uit het water vissen en bordercollies geven een voorstelling ganzen- en schapendrijven. Op het programma staan verder een rashondenparade, gehoorzaamheidstraining en behendigheidsdemonstraties. Tevens kun je je eigen (aangelijnde) hond gratis laten beoordelen. 10-18u. Toegang ƒ 15,50; 4 t/m 14 jaar ƒ 8,-; tot 4 jaar gratis; 65+ ƒ 13,-. Lingforterweg 26. Inl 04703-1882.

Lievelingseten

Utrecht, 15 juni Sommige dieren zijn vreselijk kieskeurig en willen alleen hun lievelingseten. Iets anders lusten ze niet. Tijdens een kindermiddag in de Botanische Tuinen van Fort Hoofddijk ontdek je wat slakken, lieveheersbeestjes, vlinders en vogels het liefste eten. Je leert waarom ze zo gek zijn op precies dat ene blaadje of dat ene besje. Verder merk je dat ze ook favoriete schuilplaatsen hebben. Na afloop mag je knutselen. Geschikt voor 9-12 jaar. Aanvang 14u. Deelname ƒ 4,- (incl. limonade en iets lekkers). Melden bij de hoofdingang. Budapestlaan 17. Inl 030-535455.

Bosgeheimen

Ruinen, 15 juni Tijdens een activiteitenmiddag van Natuurmonumenten ga je op zoek naar de geheimen van het bos. Kinderen van 6-9 jaar doen spelletjes, zoals het konijnenspel, dennekegels gooien en een eigen bostuintje maken. Kinderen van 9-12 jaar worden omgeschoold tot heuse boomonderzoekers en moeten een afdruk maken van een schors, de hoogte van een boom meten en nagaan welke wriemeldiertjes er onder een boom leven. Aanvang 14u. Deelname ƒ 1,-. Dit programma wordt herhaald op 6, 15 en 20 juli. Van tevoren aanmelden. Bezoekerscentrum Dwingelerveld, Benderse 22. Inl 05221-2951.

Pasar Malam Besar

Den Haag, 16 t/m 26 juni De Pasar Malam Besar is een groot Indisch festival, waar voor kinderen van alles valt te beleven. Op 18 juni (15u en 19u) treedt de kindergroep Kaleki Keiki Hula op met Hawaiiaanse dansen; op 19 juni (13u) is er een kinderworkshop Soendanees dansen en kun je luisteren naar verhalen van Tonke Dragt (15u), op 22 juni (14u) is er een kinderworkshop Balinees dansen en een kinderdemonstratie Indisch koken (16u); op 25 juni (13u) is er een Hula-workshop, Hawaiiaans dansen voor kinderen en volwassenen en een workshop Polynesisch dansen voor kinderen en volwassenen (18u30). Toegang ƒ 12,-; t/m 11 jaar ƒ 5,-; CJP, 65+ ƒ 6,50; studenten ƒ 7,50. Malieveld. Inl 070-3540944 (tot 16 juni) of 070-3650020 (miv 16 juni).

Kijken naar kunst

Enkhuizen, t/m 10 sept. Schilderijen vertellen meer dan je denkt. Wie goed kijkt, begrijpt wat de schilder wil zeggen. Bij de expositie 'Vreugde en verdriet' in het Zuiderzeemuseum hoort de kleine kinderexpositie 'Kijken naar kunst'. Hier ontdek je dat schilders een bedoeling hebben met de kleuren die ze gebruiken. Rood is een warme kleur en doet iets heel anders met je gevoel dan blauw. Ook de manier waarop ze de mensen op de schilderijen laten kijken, heeft een betekenis. Verder wordt uitgelegd hoe de 19e eeuwse schilder Hanicotte te werk ging. Maar dit is lang niet alles, want je komt nog veel meer te weten. Dag 10-17u. Toegang Binnenmuseum ƒ 5,-; 6-18 jaar en 65+ ƒ 4,-; museumjaarkaart gratis. Wierdijk 12-22. Inl 02280-18260/10122.

Biebelebonse Bijbel

Amsterdam, elke zondag Als je van spannende bijbelverhalen houdt, ga je op zondagmiddag naar het Bijbels Museum. Gedurende de zomermaanden hoor je daar de geschiedenis van Jozef, die door zijn jaloerse broers als slaaf wordt verkocht. Hij moet werken voor een rijke Egyptenaar en belandt zelfs in de gevangenis. Maar dan gebeurt er iets vreemds... De verteller leest voor uit de Biebelebonse Reuzenbijbel, die wel anderhalve meter hoog is. Na afloop krijg je een rondleiding. Aanvang 14u. Deelname ƒ 2,50 incl. een glas ranja, maar excl. toegang tot het museum. Toegang ƒ 3,-; tot 15 jaar ƒ 2,-; CJP en museumjaarkaart gratis. Herengracht 366. Inl 020-6242436/6247949.

Kinderboeken

Winsum (Gr.), permanent Bijna elk kind heeft een favoriet boek. Een ontroerend of spannend verhaal, dat je het liefst in één keer uitleest. Niemand mag dan storen. Desnoods lees je het laatste hoofdstuk stiekem met een zaklantaarn onder de dekens. Vraag eens aan je vader, moeder, opa of oma wat hun favoriete kinderboek was. En of je het mag lezen. Als ze het kwijt zijn, kun je het lenen bij de Stichting Kinderboek Cultuurbezit. Daar hebben ze ongeveer 50.000 oude kinderboeken. Het lenen kost niets. Eventueel sturen ze het boek tegen betaling op. Geopend di t/m vr 10-12u en 14-17u. Van tevoren bellen. Hoofdstraat 4. Inl 05951-3663/2831.

Mijnen en torpedo's

Scheveningen, permanent Torpedo's, zeemijnen, mitrailleurs en seinlampen. Het was bepaald geen alledaags leven aan boord van de Hr. Ms. Mercuur. Dit schip voer van 1954 tot 1972 in dienst van de Koninklijke Marine: eerst als mijnenveger, later als torpedo-werkschip. Nu kun je het bezichtigen in de Tweede Binnenhaven. Aan boord zie je de omstandigheden waaronder de 67 opvarenden moesten werken. De bewapening en inrichting zijn precies als toen. Als je de zwart-gele pijlen volgt, kom je op de meest interessante plekken. In de slaapruimte van de manschappen ontdek je dat de matrozen met z'n drieën boven elkaar sliepen. Stel je eens voor dat je tijdens een storm bovenin ligt! Vraag aan de bemanning hoe het mijnenvegen in zijn werk gaat en hoe je een torpedo lanceert. Geopend 10-17u. Ma gesloten. Toegang ƒ 5,-; tot 16 jaar ƒ 3,-. Schokkerweg. Inl 070-3540315.