Kauwen kijken

Open huis in de kauwenkolonie van Achilles Cools, 7 juni tot 7 juli. Dag. 10-20u. Houterveld 5, 2440 Geel (vlakbij pretpark Bobbejaanland bij Turnhout), België. Inl 00-3214586380.

Op een dag kwam de Vlaamse schilder en graficus Achilles Cools op het idee om een spiegel op het dak te zetten. Zijn kolonie tamme kauwen vond het schitterend. Wekenlang verdrongen de vogels zich voor het glas om gekke bekken te trekken. Kop schuin, boomblaadje in de snavel, ze konden er niet genoeg van krijgen. Onder de titel Kauwen in de spiegel schreef Cools een levendig verslag van zijn jarenlange pogingen om 'als een vogel door te dringen in de vogelwereld'. De kauw komt uit het boek naar voren als een slimme, speelse, zelfbewuste vogel. Zelden vind je onder dieren zo'n hoog ontwikkeld familieleven en zo'n sterke sociale band. Cools verdiepte zich in de ingewikkelde sociale relaties binnen het kolonieleven, waar de zwakkere partij zich bij conflicten altijd beschermd weet door de leider. Hij analyseerde het geroep en gekras met geluidsapparatuur en leerde de betekenis van tientallen kreten kennen, naast vrolijke imitaties van hoestende, lachende en fluitende mensen en blaffende honden. Hij ontdekte hoe de kauwen brutaalweg in zijn vijvers vissen met geweekte broodkorstjes als aas, of samen overballen met stukjes kaas van de voedertafel, maar ook tot op hoogbejaarde leeftijd ontroerend samen zitten te tortelen. Cools houdt deze zomer voor de tweede maal open huis. Bezoekers zijn van harte welkom. In de broedtijd zijn de vogels tamelijk tam. Nieuw is de aankoop van zo'n anderhalve hectare voormalige weidegrond waarmee de schilder zijn wilde-plantentuin flink heeft uitgebreid. De vruchtbare bovenlaag van het terrein, dat nu 's winters blank staat, is afgegraven en nu staan er duizenden orchideeën naast soorten als ratelaar, parnassia, poelruit en grondster in bloei.