Italianen op jacht naar een trofee van Ferruzzi

ROME, 9 JUNI. De sage van de opkomst en ondergang van de Ferruzzi's, tot vorig jaar een van de rijkste families van Italië, is gisteren verrijkt met twee nieuwe hoofdstukken: de verkoop van de familieschatten en de intrede in het klooster van de voormalige 'keizerin van Ravenna'.

Honderden belangstellenden kwamen gisteravond naar de vestiging van Sotheby's in Milaan voor wat al het kannibalisme van de macht is genoemd: de eerste van drie veilingen van ongeveer drieduizend voorwerpen van de familie Ferruzzi.

Er zijn schilderijen bij, antieke meubels, perzische tapijten, oude kristallen vazen, kroonluchters en glazen lampen uit Venetië en tientallen andere kunstschatten fraaie gebruiksvoorwerpen uit de paleizen en villa's van de Ferruzzi's.

Op de eerste dag was de opbrengst bijna twee keer zo hoog als was geschat, rond de anderhalf miljoen gulden. De belangrijkste stukken moeten nog komen. Het is nu al zeker dat de geschatte opbrengst van zes miljoen gulden ruim zal worden gehaald.

Veel mensen zijn bereid extra te betalen omdat de artikelen verbonden zijn geweest aan de Ferruzzi's, een familie die twaalf jaar lang in de schijnwerpers heeft gestaan maar nu wordt beschuldigd van corruptie en zodanige financiële fraude dat de justitie haar heeft aangeduid als een stel misdadigers.

Zo betaalde een mevrouw uit Brescia 350 gulden voor een inktpot die op de vlooienmarkt rond een tientje zou kosten, alleen omdat deze heeft gestaan op het bureau van Raul Gardini, de president van de Ferruzzi-groep die vorig jaar zelfmoord heeft gepleegd. “Dit is belachelijk,” zei een antiquair nadat opnieuw aanzienlijk meer was geboden dan de geschade waarde. “De mensen zijn op zoek naar een trofee om mee naar huis te nemen.”

De geveilde goederen zijn officieel eigendom van de Ferruzzi-groep, maar komen uit de huizen van de familie en worden door hen als hun persoonlijk bezit beschouwd.

Eerder op de dag kwam Idina Ferruzzi in het nieuws, die als vrouw van Raul Gardini wel de keizerin van Ravenna werd genoemd, naar de plaats waar Ferruzzi zijn hoordkwartier heeft. Zij heeft bevestigd dat zij een lekennon wil worden bij de orde van de karmelietessen. Zij legt wel de geloftes van kuisheid en gebed af, maar treedt niet in in het klooster. Ook haar moeder is een lekennon.