Italiaanse douane onderschept wellicht Van Gogh

ROME, 9 JUNI. De Italiaanse douane heeft een schilderij met twee witte boerenhoeves onderschept, dat wordt toegeschreven aan Vincent van Gogh.

Het werk is eigendom van een advocaat uit Bergamo, die het naar Zwitserland wilde brengen en bij de grens werd aangehouden. De advocaat heeft gezegd dat het schilderij uit Zuid-Afrika komt en in de jaren twintig naar Italië is gebracht door een familielid dat bij de spoorwegen heeft gewerkt. Van Goghs jongste broer Cor is in 1889 naar Zuid-Afrika geëmigreerd en was in Pretoria als ingenieur bij de spoorwegen in dienst.

Het in beslag genomen schilderij lijkt tot in de details op drie tekeningen die Van Gogh heeft gemaakt in Saintes-Maries. In het boek Van Gogh en zijn weg: het complete werk van Jan Hulsker hebben deze tekeningen nummers 1451 en, vanuit een iets andere hoek, 1465 en 1448.

Italiaanse deskundigen van de Accademia di Brera in Milaan hebben inmiddels vastgesteld dat het schilderij dateert uit het einde van de vorige eeuw. Linksonder is met rode letters 'Vincent' geschreven. Op het schilderij zijn bovenop de hoeves twee vlaggen te zien waar op de tekeningen van Van Gogh kruizen stonden, maar controle heeft uitgewezen dat die vlaggen er later op zijn getekend, over kruizen heen. Deskundigen van het Van Gogh museum in Amsterdam zullen worden ingeschakeld om uitsluitsel te krijgen of het inderdaad om een schilderij van Van Gogh gaat.

Volgens een reconstructie zou Vincent van Gogh dit schilderij in 1888 met 35 andere doeken naar zijn broer Theo in Parijs hebben gestuurd. Het zou vandaar zijn meegenomen door zijn zus Wil, die het een jaar later weer aan Cor zou hebben gegeven bij zijn vertrek naar Zuid-Afrika.

    • Marc Leijendekker