INFORMATIE-ENCYCLOPEDIE

De formatie van het paarse kabinet lijkt voornamelijk voortgang te boeken omdat het alternatief, een kabinet met CDA, vooralsnog voor alle partijen nadelig is. Toch wordt terdege met zo'n kabinet rekening gehouden. Dat heeft tot gevolg dat PvdA, VVD en D66 er nu voor zorgen zelfs op onderdelen geen akkoorden te sluiten. Inmiddels trachten onderhandelaars en woordvoerders, ondanks de “radiostilte” rond de “donkere kamer”, de buitenwereld over hun vorderingen te informeren. De afgelopen week werden de volgende codewoorden genoteerd:

Bartjes, eigennaam (m.) -sen, In: Dat betekent volgens Bartjes een verdeling van vijf-vijf-vier. (F. Bolkestein) Is: Tot nu toe onbekende adviseur van Bolkestein.

Dal, zn. (o.) -en, -letje. In: We zitten in een dalletje. (R. Lubbers) Betekent: Historische verkiezingsnederlaag.

Diepe, zn. (o.) -s. In: We zitten nu midden in het diepe. (W. Kok) Betekent: Er kan ieder moment iemand kopje onder gaan.

Doorakkeren, ww., doorakkerde, doorgeakkerd. In: Er zijn verscheidene punten doorgeakkerd. Betekent: Haastig besproken en weer snel terzijde gelegd.

Doorploegen, ww., doorploegde, doorgeploegd. In: Er zijn verschillende dossiers doorgeploegd. Betekent: Langdurig besproken en toen maar weer terzijde gelegd.

Kies, zn. (v. en m.) -zen. In: Aan het trekken van de kiezen zijn we nog niet toe, maar het zal behoorlijk pijn gaan doen. (F. Bolkestein) Betekent: Als de PvdA niet ophoudt met zeuren over lagere inkomens lopen we naar het CDA.

Inkomens, zn. (m.) plurale tantum. In: Lagere inkomens mogen niet de dupe worden. (Wim Kok) Betekent: Achterban. Ook wel: Electorale doelgroep.

Lijk, zn. (o.) -en. In: We zijn bezig met de verdomde lijken in de kast. (F. Bolkestein) Betekent: Tot nu toe verzwegen begrotingstekort. Normaal: Tot nu toe onbekend gebleven laakbare handeling ( Schwietert, In 't Veld).

Logica, zn. (v.) In: Uitgaande van veertien klinkt optellend en aftrekkend 5-5-4 op een bepaalde manier wel logisch, maar er zijn misschien ook andere vormen van logica denkbaar. (W. Kok) Betekent: De VVD kan vijf ministers krijgen maar zal daar voor moeten bloeden.

Pittig, bn. -e. In: De onderhandelingen waren pittig. (Woordvoerder Van der Voet) Betekent: Men is er weer eens niet uitgekomen.

Prematuur, bn. In: De uitlating van Bolkestein was prematuur. (H. van Mierlo) Betekent: Het was wat vroeg maar met vier ministers zijn we dik tevreden.

Zorgteam, zn. (o) -s. In: Gekeken wordt of welk team dan ook er iets van kan maken; het zorgteam wellicht. (Woordvoerder Van der Voet) Betekent: Groep van fractie-specialisten op het gebied van Volksgezondheid.

    • Frank Vermeulen