Hewlett-Packard gaat met Intel computerchip maken

NEW YORK, 9 JUNI. De Amerikaanse concerns Hewlett-Packard (HP), de op een na grootste computerfabrikant in de Verenigde Staten, en Intel, 's werelds grootste producent van computerchips, gaan samenwerken. Doel is de ontwikkeling van een computerchip die zowel de standaard personal computer als de grote computer kan laten draaien.

De kosten voor de ontwikkeling van de chip zijn zo hoog dat een onderneming die niet alleen kan dragen. De nieuwe computertechnologie zal niet voor het einde van deze eeuw beschikbaar zijn. De samenwerking is opmerkelijk, omdat HP tot nu toe geen chips van Intel voor zijn computers gebruikte.

De positie van Intel als grote chipleverancier lijkt de laatste tijd wat te verzwakken. De banden met IBM en Compaq zijn wat losser geworden en de twee grote computerfabrikanten werken ook al samen met concurrenten van Intel.

Intel zag zich enige tijd geleden genoodzaakt zijn technologie aan te passen om de zogenoemde Risc-technologie, ontwikkeld door onder meer IBM, DEC en ook HP, bij te kunnen houden. Deskundigen zeggen dat Intel zich er eindelijk van bewust lijkt te worden dat zijn technologie niet het eeuwige leven heeft.

IBM zag in de samenwerking tussen Intel en HP aanleiding te verklaren dat de Risc-techniek de toekomst heeft. In hoeverre de gezamenlijke ontwikkeling van een nieuwe chip succes heeft, hangt af van de mate waarin de twee concerns kunnen samenwerken. Het zijn allebei succesvolle technologieconcerns, maar hun bedrijfsculturen lopen sterk uiteen en ervaring met onderlinge samenwerking hebben ze nauwelijks. (KRF)