Fusie tussen Ohra en Nuts rond

De fusie tussen Ohra en Nuts Zorgverzekering en Verzekeringen Groep is rond. De nieuwe combinatie telt iets meer dan 772.000 zorgverzekerden, een kleine 1600 werknemers en een eigen vermogen van circa 670 miljoen gulden. Alleen de Nuts' werkmaatschappij Nuts-Aegon (650.000 verzekerden) blijft voorlopig nog buiten de fusie, maar volgens Nuts-directeur D. Zijderlaan is de kans groot dat die ook toetreedt.

Als de commissarissen bij Nuts-Aegon hun taak serieus nemen, zo zei Zijderlaan bij de presentatie van de fusiefeiten, dan moeten zij de aandeelhouders in de werkmaatschappij adviseren zich bij Nuts-Ohra te voegen. Op 23 juni bespreken de commissarissen een door een bureau in hun opdracht uitgevoerd onderzoek dat “buitengewoon positief” over de fusie adviseert.

Na 23 juni is het aan de grootaandeelhouders om te beslissen. Tussen die grootaandeelhouders - Nuts (72 procent) en Aegon (28 procent) - is over Nuts-Aegon vorig jaar ruzie uitgebroken, die nu naar een climax loopt. Nuts wil het kapitaal van Nuts-Aegon via een emissie van aandelen met bijna 100 miljoen gulden verruimen. Daarmee zou het belang van Aegon via de emissie verdampen van 28 tot 0,4 procent. De rechter heeft die uitbreiding begin mei verboden.

Nuts bestrijdt in hoger beroep het vonnis. Aan een kapitaalsuitbreiding zou immers ook Aegon moeten bijdragen. Aegon wil dat niet, aldus Zijderlaan, omdat het dan 27 miljoen moet inbrengen zonder dividend te krijgen. Nuts-Aegon en Nuts keren traditiegetrouw geen dividend uit.