Foto

Foto: LEIDEN - In Leiden blokkeerden gisteren 560 kinderen de Boshuizerlaan. In het hele land speelden meer dan honderdduizend kinderen op ruim duizend straten die waren afgesloten voor verkeer. Het was de vijfde Nationale Straatspeeldag, een initiatief van Kinderen Voorrang (voorheen Stop de Kindermoord). Kinderen hebben weinig ruimte om buiten te spelen, vindt de organisatie. En het is te gevaarlijk. Vorig jaar kwamen 88 kinderen om in het verkeer, 1.131 raakten gewond.

“We hebben spandoeken neergezet. De auto's mogen er niet langs”, roept Aylin (10). Bij de Boshuizerlaan liggen drie drukke, doorgaande wegen. Acht maanden geleden werd op één van deze wegen een 15-jarig meisje gedood door een vrachtwagen. De chauffeur reed door rood. Haar klasgenoten hielpen gisteren mee met de organisatie van de Straatspeeldag in Leiden.

“Bij het oversteken wacht ik nu langer dan mijn vriendjes”, zegt Alex (9), spelend op de geblokkeerde laan. Vorig jaar werd hij op zijn fiets aangereden door een auto. Hij lag een week in het ziekenhuis met verwondingen aan zijn hoofd. “De auto's kijken gewoon niet uit”, zegt Willem (10), “Ze racen door de stad. Heel vaak gaan ze door het rode licht.” Hij weet de oplossing: “De politie moet streng kijken, en dan hoge boetes geven of het rijbewijs van die mensen afpakken.”

“Het is voor kinderen gevaarlijk om buiten te spelen. Er komen steeds meer autos bij, en ze rijden te hard”, zegt L. Postma, voorzitter van Kinderen Voorrang: “Het aantal kinderen dat slachtoffer wordt van een verkeersongeluk is de afgelopen twintig jaar gedaald. Maar dat komt omdat ouders hun kinderen vaak niet meer op straat laten spelen. Vooral in de grote steden spelen veel kinderen alleen nog maar binnen. Met de Straatspeeldag willen we daar aandacht voor vragen.”

In een brief aan de Tweede Kamer stelt de organisatie voor om de maximumsnelheid in de bebouwde kom te verlagen naar 30 kilometer per uur. Kinderen Voorrang vraagt ook meer verkeersdrempelsen plaatsen waar kinderen veilig kunnen spelen. Wethouder J. Laurier beloofde de kinderen in Leiden dat de gemeente binnenkort met een 'speelplekkenplan' komt. (Foto Bas Czerwinski)