Europese verkiezingen

DEN HAAG, 9 JUNI. De officiële uitslag van de Europese verkiezingen, waaraan vandaag ruim 61 miljoen stemgerechtigden in Nederland, Groot-Brittanië, Ierland en Denemarken kunnen deelnemen, wordt tot zondagavond geheim gehouden. Op zondag houden de acht andere landen van de EU verkiezingen voor het Europese Parlement. Pas als daar de stemlokalen gesloten zijn, worden de uitslagen van vandaag bekendgemaakt om te voorkomen dat deze uitslagen de verkiezingen van zondag kunnen beïnvloeden. In totaal telt de Europese Unie 266 miljoen stemgerechtigden.

Op zondag kan de bevolking van het aspirant-EU-lid Oostenrijk zich in een referendum uitspreken over het lidmaatschap. Verwacht wordt dat de Oostenrijkers 'ja' zal zeggen.

De elf miljoen Nederlandse stemgerechtigden kunnen vandaag kiezen uit 246 kandidaten van elf partijen voor de 31 Nederlandse zetels in het Europees Parlement. Er wordt geen hoge opkomst verwacht. Bij de vorige verkiezingen voor het Europese parlement was de opkomst 47,2 procent.