Eenvoudig grafiekje spaart levens uit tijdens bevallingen

Het bijhouden van een simpele grafiek kan levensreddend zijn bij moeilijke bevallingen. Tot 40.000 sterfgevallen per jaar bij bevallingen wereldwijd zouden hiermee in de toekomst kunnen worden voorkomen, zo blijkt uit een studie van de Wereld Gezondheids Organisatie, deze week gepubliceerd in het Britse medische tijdschrift The Lancet van deze week.

In een 15-maandse studie, die van 1989 tot 1992 werd uitgevoerd in acht ziekenhuizen in Indonesië, Thailand en Maleisië, zijn 35.000 vrouwen tijdens de bevalling gevolgd. Op grafiekenpapier werd het patroon in de tijd geregistreerd van de beurtelingse verwijding en samentrekking van het geboortekanaal. Deze cyclus heeft een periode van meestal rond de vier uur,en kent bepaalde momenten waarop vroedvrouwen of ander assisterend medisch personeel beter wel ofjuist niet in actie kunnen komen.

Aan de hand van deze grafieken, zo bleek, kan men eventuele problemen bij de bevalling sneller en beter onderkennen en met meer succes pareren. Uit de studie bleek dat het gebruik van de bevallingsgrafiek, ook wel partograaf genoemd, het aantal langdurige bevallingen tot de helft kan terugbrengen, de hoeveelheid infecties tot minder dan de helft en het aantal doodgeborenen tot iets meer dan de helft.

De 'low-tech' oplossing van de partograaf, die in elk ziekenhuis ter wereld zonder kosten of problemen zou kunnen worden toegepast, is dus potentieel levensreddend. Daarnaast gaat het klachten tegen van vrouwen na een te lange en te zware bevalling, bijvoorbeeld bepaalde verwondigen die kunnen leiden tot incontinentie.

De Wereld Gezondheids Organisatie heeft ook geconstateerd dat toepassing van de partograaf het gebruik van geneesmiddelen drastisch kan beperken. Hetzelfde geldt voor keizersnedes, waarvan het aantal gevallen de afgelopen jaren wereldwijd drastisch is gestegen. De WHO zoekt al langer naar eenvoudige middelen die in de Derde wereldlanden levens kunnen redden. Het grootste succes was tot dusverre de 'diaree-drank', een drank van suiker en zout die voorkomt dat mensen met diaree uitdrogen. Deze drank, die zelf gemaakt kan worden, redt jaarlijks honderdduizenden levens. (AP).